Stödet till mordhotade chefredaktören strömmar in

31 mars, 2016

I går berättade Gefle Dagblad att chefredaktören Anna Gullberg mordhotats av en nära anhörig till Gävle moskés imam efter tidningens granskningar av islamistisk extremism. I dag strömmar stödet in till henne på sociala medier och från andra mediehus.

Mordhoten mot GDs chefredaktör kom efter tidningens granskningar av den islamistiska extremismen i staden och framfördes i ett telefonsamtal med en polischef. I dag strömmar stödet in till Anna Gullberg. 

"Hennes publicistiska mod är ett föredöme för oss alla", skriver exempelvis Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg på twitter.

Örnsköldsviks Allehandas ledarskribent Petter Bergner menar i en text att samhället inte får acceptera att någon tar sig rätten att inskränka pressfriheten. 

”På den punkten finns det ingen kompromissmån och inga förmildrande omständigheter. Hotet mot Gullberg är att betrakta som ett slag mot själva pressfriheten. Mot bakgrund av det hot som radikal islamism och återvändande IS-krigare utgör är det också helt nödvändigt att religiösa ledare som stryker grupper som Islamiska staten medhårs inte får verka i det tysta. Lagstiftarna måste inse allvaret, Säpo måste vara på tårna och journalisterna måste belysa frågan ur alla relevanta synvinklar”, skriver han. 

"Acceptera aldrig hoten! Stöd @gullrunn" skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. 

Även Patrik Oksanen, ledarskribent på helahelsingland.se skriver om händelsen: 

”Ett hot mot en publicist är även ett hot mot pressfriheten och demokratin. Det är därför en större principiell fråga än ett hot som riktas mot en privatperson. Därför angår mordhotet som riktats mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg oss alla”.

Oksanen fortsätter:

”Det behövs nolltolerans med offentliga medel som går till organisationen som på olika sätt bejakar extremism och finansiering till politiska och religiösa organisationer som kommer från icke demokratiska länder bör stoppas”.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies