Stockholmsklubbar drar tillbaka nomineringen av Hyllert

5 oktober, 2021

Journalistkongressen 2021 Kongressombuden för Stockholms dagspressklubbar vill se Hanna Nyberg som ny ordförande i Journalistförbundet och drar därför tillbaka sin tidigare nominering av sittande ordförande Ulrika Hyllert.

I juni nominerade nio journalistklubbar i valkretsen Dagspress (tidigare dagspressdistriktet) sittande förbundsordförande Ulrika Hyllert till ordförande den kommande kongressperioden, samt Anna Herdenstam till vice ordförande.

På måndagen, med bara två dagar kvar till kongressen, valde ett enigt kongressombudsmöte inom Stockholms dagspress att dra tillbaka nomineringen av Ulrika Hyllert och i stället nominera Hanna Nyberg till ny förbundsordförande.

– Vi har kommit fram till att Hanna Nyberg som ordförande och Anna Herdenstam som vice ordförande skulle utgöra ett kanonteam att leda Journalistförbundet, säger Thomas Berglund, kongressombud och ordförande i journalistklubben på Svenska Dagbladet.

Hanna Nyberg, tidigare ordförande i journalistklubben på Sveriges Television, är ledamot i förbundsstyrelsen och nominerades i juni till vice ordförande av SVTs journalistklubb.

Den 5 september nominerades hon även till posten som ordförande av Anders Forsström, som är avgående förbundsstyrelseledamot samt ordförande i Dagens Nyheters journalistklubb. Nu ställer sig alltså kongressombuden för dagspressklubbarna i Stockholm bakom nomineringen av Nyberg som ordförande.

De senaste veckorna har en intern konflikt i förbundsstyrelsen utspelats inför öppen ridå, mellan ledamoten Anders Forsström å ena sidan och ordförande Ulrika Hyllert och vice ordförande Tomas Backlund å den andra.

Forsström har i en debattartikel anklagat förbundsledningen för bristande interndemokrati. Fem andra styrelseledamöter skriver i en replik att de inte delar Forsströms negativa bild av styrelsearbetet.

SvD-klubbens ordförande Thomas Berglund uppger att konflikten inte haft betydelse för beslutet att dra tillbaka nomineringen:

– Vi riktar inget misstroende mot Ulrika Hyllert utan vi är övertygade om att hon skulle kunna leda förbundet på ett bra sätt. Vad som har hänt efter sommaren är att vi har pratat med Hanna Nyberg efter att hon blev nominerad och har kommit fram till att hon och Anna Herdenstam skulle utgöra den bästa ledningen för Journalistförbundet.

Journalistförbundets valberedning föreslog förra veckan att Ulrika Hyllert och Tomas Backlund ska fortsätta att leda förbundet.

Hanna Nyberg och Anna Herdenstam har efter att valberedningen lämnat sitt förslag meddelat att de fortsatt kandiderar till posterna som ordförande och vice ordförande.

 

Fakta

Valkretsen Dagspress

Dagspress är en av tio valkretsar till Journalistförbundets kongress som inleds imorgon den 6 oktober. Valkretsen utgörs av journalistklubbar på dagstidningar i Stockholmsområdet, Södermanland och Uppland, samt TT – och motsvarar det tidigare dagspressdistriktet. 


Journalistförbundets valkretsar och ombud

Journalistkongressen den 6-7 oktober 2021 är Journalistförbundets högsta beslutande organ och består av 111 ombud. 

FOOJ: 23 ombud (förlags-, organisations- och offentliganställda journalister)
Frilans Riks: 18 ombud
Radio & tv: 16 ombud
Dagspress: 13 ombud
Södra: 9 ombud
Västra: 9 ombud (Västra Götaland, Halland)
Mellersta: 8 ombud (Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland, Närke)
Norra: 7 ombud (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland)
Östra: 7 ombud (Småland, Sörmland, Östergötland)
Gotland: 1 ombud

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalistkongressen 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies