Gå direkt till textinnehållet

Anna Herdenstam nomineras till vice ordförande i Journalistförbundet

Nio journalistklubbar i det tidigare dagspressdistriktet vill se ett byte på posten som vice ordförande i Journalistförbundet. 

De nio journalistklubbarna på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Industri, Expressen, Mitt i, Promedia, Upsala Nya Tidning samt TT Nyhetsbyrån nominerar tre personer till Journalistförbundets styrelse, som ska utse av förbundskongressen i oktober:

  • Ulrika Hyllert, till förbundsstyrelsen som ordförande.
  • Anna Herdenstam, till förbundsstyrelsen som vice ordförande.
  • Ann Johansson, till förbundsstyrelsen som ledamot.

Hyllert och Johansson sitter i förbundsstyrelsen och dagspressklubbarna vill alltså se dem omvalda till sina poster. Anna Herdenstam, som till vardags arbetar Expressen och har arbetat på TV4 Nyheterna, sitter däremot inte i förbundsstyrelsen.

– Vi vill att bästa möjliga team ska leda Journalistförbundet. Därför nominerar vi dessa tre kvinnor till förbundsstyrelsen. Samtliga har tillfrågats på förhand och accepterat nomineringen, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Ska man se det som att ni vill peta nuvarande vice förbundsordföranden Tomas Backlund?
– Nej, så ska man inte tolka det. Vi menar att Ulrika Hyllert och Anna Herdenstam skulle komplettera varandra bra och bli en enande kraft i förbundet med en väldigt god förmåga att nå ut. Vi har varit ute efter att nominera bästa möjliga team.

Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson

Nuvarande vice förbundsordförande Tomas Backlund ställer samtidigt upp till omval som vice ordförande. Det kan därför bli en strid om posten på kongressen i oktober.

– Jag har meddelat valberedningen att jag står till förfogande och att jag ställer upp som vice ordförande ytterligare en mandatperiod om kongressen vill ha mig. Jag tycker att jag och Ulrika har jobbat väldigt bra tillsammans för medlemmarnas bästa, och jag fortsätter gärna det arbetet, säger Tomas Backlund.

Vad tänker du om att dagspressdistriktet nominerat Anna Herdenstam till vice ordförande?
– Det är så det ska vara i en demokratisk organisation. Det är inte konstigt alls.
 

Fakta

Kongressen väljer förbundsstyrelse
Journalistkongressens 111 ombud väljer Journalistförbundets styrelse (ordförande, vice ordförande och tio ledamöter). Nomineringstiden är öppen till den 5 september. Valberedningen presenterar sitt förslag före kongressen. Under kongressen är det möjligt att nominera andra styrelseledamöter än de som föreslagits av valberedningen. Journalistkongressen hålls den 6-7 oktober 2021.

Fler avsnitt
Fler videos