SR frias: Hade rätt att kasta ut Brandão Jönsson ur studion
GRN-beslut Granskningsnämnden friar Söndag i P4 för sändningen då programledaren Farah Abadi slängde ut panelisten Henrik Brandão Jönsson efter att denne tipsat om att köpa sex i Danmark.
Det var i oktober som DNs Brasilienkorrespondent blev utkastad ur Söndag i P4, där han var en av flera panelister som svarade på lyssnarfrågor. En fråga kom från en kvinna som var missnöjd med sin mans insatser i sängen. Henrik Brandão Jönsson sa då att mannen ”kanske ska åka till Köpenhamn och betala för sex [- – -] så gör man i Brasilien, då får man lära sig”.
Demokratibestämmelsen
Enligt demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen ska public servicebolagens programverksamhet som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ”Alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet” avser de sidor av demokratibegreppet som anknyter till bland annat förhållandet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande
av jämställdhet mellan kvinnor och män. Bestämmelsen anses även innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska
uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas. Enligt demokratibestämmelsen ska programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.
Källa: Granskningsnämnden
Programledaren Farah Abadi reagerade kraftigt mot uttalandet och påtalade att det är olagligt att köpa sex i Sverige, och Brandão Jönsson fick lämna studion. ”Skojar du med mig? Är du helt dum i huvudet?”, sade hon bland annat.
Flera personer anmälde inslaget till Granskningsnämnden. Bland anmälningarna fanns både åsikten att det var fel av Farah Abadi att ta ställning i en politiskt laddad fråga, och att hon borde ha markerat ännu tydligare mot uttalandet.
Granskningsnämnden friar Sveriges Radio. Nämnden anser att Farah Abadis avståndstagande var motiverat av demokratibestämmelsen i sändningstillståndet och därmed inte innebar ett otillåtet ställningstagande i strid med kravet på opartiskhet.
Även om programledaren ”hade rätt” att kasta ut gästen ur studion så var det inte rätt. Det var i själva verket ovärdigt en programledare i Sveriges Radio. I den rollen får man räkna med att gäster ibland uttrycker sig olämpligt, korkat eller drar skämt som andra inte tycker är roliga. Man tappar inte fattningen för det, utan förblir i sin journalistiska roll och ställer snarare följdfrågor.
Det är svårt att inte fundera på hur det hade låtit om rollerna varit omvända och Henrik varit programledare och Farah gäst som sagt något som Henrik ogillade. Om han då hade kastat ut Farah ur studion och frågat om hon var dum i huvudet så misstänker åtminstone jag att Henrik inte hade hyllats som en hjälte.
Helt rätt. Att uppmuntra till brott är tvärfel.
Det intressanta i saken är ju att det faktiskt inte är ett brott som han uppmuntrar till. Borde inte SR leva upp till debatten och den demokratiska utsagan i sig själva. Även om journalisten har rätt att uttrycka det hon gjorde så blir det ändå en konsekvens för debatten. Det blir en Cancel kultur även här. Det ska tilläggas att politiska inriktningar som faktiskt arbetar mot förbudet, det är inte SRs uppgift att skapa policy i Sverige. Så journalistiskt ifrågasätter jag det. Och det hade varit önskvärt om granskningen hade förklarat demokratiprincipen i större mening.
Nonsens, Mattias. Visst är det ett brott. Ett brott är det för vilket straff är åsatt i svensk lag. Att svensk domsrätt kanske inte finns när det gäller brottet är irrelevant. Gärningen utgör brott ändå (kanske inte på gärningsorten, men enligt svensk lag). SR är statligt finansierat och bör inte uppmuntra till lagbrott, oavsett om det är sexköp, bruk av narkotika eller något annat. En del av demokratin är att lagstiftaren avgör vad som är förbjudet, inte debattörer.