Gå direkt till textinnehållet

SR: Felaktiga grunder för Pippirull-fällning

Sveriges Radio har begärt att Granskningsnämnden omprövar sin fällning av satirprogrammet Pippirull. Programledaren Olle Palmlöf menar att inslaget blivit fällt på felaktiga grunder.

Sveriges Radio har begärt att Granskningsnämnden omprövar sin fällning av satirprogrammet Pippirull. Programledaren Olle Palmlöf menar att inslaget blivit fällt på felaktiga grunder.

I det aktuella inslaget insinuerar Pippirull att en politiker tagit emot mutor vid försäljning av kommunal tomtmark till ett byggföretag. I sin motivering skriver Granskningsnämnden att anklagelserna om korruption är så allvarliga att det krävs saklig grund för att göra en satir i ämnet, som de ansåg inte fanns.

Programledaren Olle Palmlöf tyckte detta var konstig eftersom oppositionspolitiker i tidningsartiklar kritiserat försäljningen av tomtmarken. Han ringde till Granskningsnämnden. Det visade sig att de inte kände till att det förekommit debatt om försäljningen, utan trodde att Pippirull hade hittat på allt.

Annons Annons

Olle Palmlöf tog kopior av tidningsartiklarna, som nu har skickats till Granskningsnämnden med begäran om ny prövning.

– Det är irriterande att bli fälld, för man förlorar i trovärdighet. Dessutom är det en fråga om prestige. Det är skönt att inte ha blivit fälld, säger Olle Palmlöf.

Det går inte att överklaga Granskningsnämndens beslut. Det enda Sveriges Radio kan göra är att begära att nämnden tar upp fallet igen. Men då krävs det att nytt material kommer fram som kan påverka det tidigare beslutet.

Besked om Granskningsnämnden tänker ompröva sitt beslut kommer om ungefär 14 dagar.

Pippirull var det första satirprogram som fällts av Granskningsnämnden.

pj@sjf.se

Fotnot: Pippirull har blivit nominerad till det nyinstiftade Stora radiopriset. Priset delas ut den 8 mars.

Fler avsnitt
Fler videos