Gå direkt till textinnehållet

Spanjorer demonstrerar för yttrandefrihet

Protesterna i spanska Barcelona har nu pågått sju dagar i rad. De utlöstes när rapparen Pablo Hasél greps av polis för att inte ha inställt sig flör att tjäna av sitt fängelsestraff.

Pablo Hasél dömdes 2018 för glorifiering av terrorism och förolämpning av kungahuset, baserat på vad han skrivit på Twitter och i låttexter. I förra veckan greps han av polis efter att tidsfristen för att inställa sig till fängelsestraffet på nio månader gått ut.

I Spanien utlöste det omfattande protester. I Barcelona demonstrerar man för sjunde dagen i rad, protester finns även i Madrid och andra storstäder.

Kulturnyheterna skriver att gripandet visserligen var den utlösande faktorn för oroligheterna, men att protesterna enligt många demonstranter handlar om missnöje med styret i Madrid, om yttrandefrihet och om Kataloniens självständighet.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har inte gjort något specifikt uttalande kring Hasél eftersom han inte är journalist, men har principiella synpunkter kring yttrandefrihetsaspekten:

– Det finns mycket som han kan ha gjort sig skyldig till, men att straffa honom för att förödmjuka statliga institutioner är fel, menar Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser i Sverige.

Fler videos
Fler avsnitt