Gå direkt till textinnehållet

”Som frilans backas du aldrig upp vid hot”

Journalister behöver rustas bättre för att hantera hot och hat – och ta hand om sig bättre. Det menar frilansen Johannes Jakobsson, som tagit fram en workshop i ämnet.

Många års journalistik med inriktning mot politisk extremism, brott och straff har gett frilansen Johannes Jakobsson en rejäl mängd hot och hat.

En dag insåg att han hade anpassat hela sitt liv och vardag till att vara förberedd på hatet.

– Då har det gått ganska långt, tror jag. Det finns en machoattityd bland folk som utsätts för sådant här att man bara ska bita ihop och jobba vidare. Den är problematisk om du ska kunna fungera och ha ett långt yrkesliv. Jag tror att man måste ta hand om det i takt med att det kommer in, säger Johannes Jakobsson.

Annons Annons

Han konstaterar också att han som frilans sällan eller aldrig fått stöd av uppdragsgivare i att hantera hat eller hot.

– Jag har aldrig haft någon uppbackning eller samtal om hur man kan hantera sin oro eller agera i olika situationer. Det har jag behövt lära mig själv under resans gång, med olika mått av framgång.

Nu har Johannes Jakobsson tillsammans med psykologen Philippa Borgh, med bakgrund inom Polisen, utvecklat en workshop för att hjälpa journalister hantera hat, hot och trakasserier. Syftet är att jobba förebyggande för att undvika långtgående personliga kriser hos de drabbade, och skapa möjlighet att agera i pågående hotsituationer. 

– Vi vill samla människor och påbörja en diskussion. Prata om vad som händer med kroppen när du blir hotad, vid stress… Vad händer efteråt, hur kan du förbereda dig, vad händer om du är för rädd?

– Om du har funderat på dina reaktioner, kommer du kunna hantera det bättre nästa gång, och på lång sikt.

Målgruppen är bred, menar han. Både chefer, anställda journalister och frilansar behöver utbildas i frågorna.

– Utanför de stora mediehusen finns den här verksamheten i princip inte. Om du arbetar hos en arbetsgivare utanför de resurserna hamnar du lätt i kläm.

Fler avsnitt
Fler videos