Gå direkt till textinnehållet

Sociala medier stort steg för politiska kulturen

Den kultur av öppenhet som frodas i de sociala medierna innebär ett stort steg för den politiska kulturen i Sverige. Det skriver Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi. 

Tännsjös artikel på Newsmill föranleds av ett dataintrång hos Sverigedemokraterna, liknande den som Socialdemokraterna drabbades inför förra valet. Att medlemslistor och sympatisörer offentliggjorts är brottsligt, skriver Tännsjö.

Han menar dock att om någon fått tag på uppgifterna lagligt hade en publicering varit av godo.

"Och jag tror vi alla måste inse att då vi träder in i den digitala världen så ger vi, vare sig vi vill det, upp vårt privatliv. Det är naivt att tro att vi kan gömma oss på nätet," skriver Tännsjö och efterfrågar dels grundläggande juridiska reformer, dels att vi lär oss bejaka öppenheten.

Annons Annons

"Lyckligtvis tycks vi röra oss i rätt riktning i vårt samhälle. Tillkomsten av nya sociala media har medverkat till en ökad öppenhet i många avseenden, också beträffande politiken. Människor berättar på facebook hur de tänker rösta, hur de ha röstat, och hur de ser på politikens sakfrågor."

Det är ett stort steg framåt för den politiska kulturen, anser Tännsjö. Han förordar också att man ska resonera öppet, fördomsfritt med sverigedemokrater, utan att för den skulle göra eftergifter till dem.

Fler avsnitt
Fler videos