Gå direkt till textinnehållet

Skriftliga varningar ska lämnas ut

En journalist på Eskilstuna-Kuriren får ta del av handlingar från det kommunala bolaget Eskilstuna energi och miljö. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Reportern Peter Larsson begärde ut anonymiserade skriftliga varningar som utdelats till bolaget Eskilstuna energi och miljös anställda under 2008 och 2009. Det kommunala energibolaget, som ägs till hundra procent av Eskilstuna kommun, avslog hans begäran med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen där det står att uppgifter som kan leda till att en person lider men inte får lämnas ut.

Peter Larsson överklagade till kammarrätten som skriver att offentlighets- och sekretesslagen även säger att sekretess inte gäller anställning eller disciplinärenden och att det kommunala bolaget därför ska lämna ut handlingarna.

– Jag har tidigare haft problem att få ut handlingar från Eskilstuna energi och miljö. Det är ett bolag som handskas med mycket pengar och gör stora affärer. De uppgifter jag nu får ut ska bli en fortsättning på artiklar jag tidigare skrivit. Vad jag ska använda dem till vill jag för tillfället inte berätta, säger Peter Larsson.

Annons Annons

Eskilstuna kommun har tre kommunala bolag: Eskilstuna energi och miljö, Parken Zoo och fastighetsbolaget Kommunfastigheter. Enligt Peter Larsson är det energibolaget som trilskas och inte vill lämna ut handlingar.

Fler avsnitt
Fler videos