Gå direkt till textinnehållet

SJF och TU gör tummen upp till YFKs betänkande

Både Journalistförbundet och Tidningsutgivarna ställer sig i huvudsak positiva till Yttrandefrihetskommitténs betänkande om översynen av tryck- och yttrandefriheten.

På onsdagen kom remissvaren från TU och från Journalistförbundet till YFKs betänkande. YFK föreslår att inte ersätta tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) med en ny gemensam yttrandefrihetsgrundlag.

Journalistförbundet anser att nuvarande TF fungerar förhållandevis väl och att man inte behöver laga något som inte är trasigt. Däremot avvisar förbundet kommitténs förslag om särregler för arkivdatabaser.

TU motsätter sig att möjligheterna att väcka allmänt åtal vid ärekränkningsbrott ska vidgas samt att parterna i vissa fall ska stå för sina egna rättegångskostnader i mål där målsäganden förlorat.

Annons Annons

Journalistförbundet välkomnar den redan beslutade utredningen om utökad meddelarfrihet, som syftar till att undersöka möjligheten att ge privatanställda i offentligt finansierad verksamhet. Men samtidigt riktar man kritik mot att direktiven för utredningen utesluter grundlagsändring, med följden att privatanställda och offentligt anställda oavsett utredningens resultat inte kommer att ha samma lagliga meddelarskydd.

Vidare anser Journalistförbundet att det är ”närmast obegripligt” att regeringen inte lät det ingå i direktiven att undersöka möjligheterna att statliga bolag i likhet med kommunala bolag ska omfattas av offentlighetsprincipen.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos