Gå direkt till textinnehållet

Sida vill stödja undersökande journalistik i Egypten

Sida planerar att öka stödet till undersökande journalister i Mellanöstern och Nordafrika, däribland Egypten. – Det är ett relevant stöd, särskilt med tanke på situationen i Egypten och Tunisien idag, säger Helen Rask, enhetschef för Mellanöstern och Nordafrika-regionen på Sida.

Som en del av Sveriges regionala strategi för utvecklingssamarbete i Mellanöstern och Nordafrika planerar Sida att utöka stödet till undersökande journalister i regionen, bland annat i Tunisien och Egypten.

– Sverige har valt att satsa särskilt på yttrandefrihet i regionen och då tycker vi att det är relevant att jobba med regionens journalister, säger Helen Rask.

I höstas gav Sida stöd till en konferens anordnad av Arab Reporters for Investigative Journalism, ARIJ, i Amman. Tanken är att man ska inleda ett samarbete med ARIJ för ökad yttrandefrihet.

Annons Annons

– Inget beslut är fattat än, men vi har börjat en dialog om att utveckla ett program som ska bidra till att fler journalister ägnar sig åt undersökande journalistik och att medierna blir friare och mer diversifierade, säger Helen Rask.

Programmet kommer bland annat att bestå av workshops med information till journalister om hur man arbetar undersökande.

 När det blir klart om programmet ska genomföras är i dagsläget osäkert, med tanke på den rådande situationen i Egypten, men Helen Rask tror att ett beslut kan vara fattat inom kort.

Fler avsnitt
Fler videos