Gå direkt till textinnehållet

Se og Hør fälls för uppgifter om Madeleines f d pojkvän

Norska Se og Hør har fällts av Pressens Faglige Utvalg, motsvarande Pressens Opinionsnämnd, för sina artiklar om Tora Uppstrøm Berg och hennes affär med Jonas Bergström, som då var prinsessan Madeleines pojkvän.

Tora Uppstrøm Berg blev känd i Norge och Sverige efter att hon gått ut i Se og Hør och berättat att hon haft ett förhållande med Jonas Bergström, som då var tillsammans med prinsessan Madeleine. I efterhand kom det fram att Tora Uppstrøm Berg fick 12 500 norska kronor för att berätta om sin natt med Jonas Bergström.

Detta ledde till en anmälan till Pressens Faglige Utvalg, PFU, eftersom det bryter mot pressens regler i Norge att betala till källor eller intervjupersoner för att få fram information.

I augusti lämnande även Tora Uppstrøm Berg in en anmälan med motivering att tidningen brustit i att uppträda hänsynsfullt gentemot källor och på ett sakligt sätt presentera uppgifter.

Annons Annons

Pressens Faglige Utvalg skriver i sitt fällande beslut att "Se og Hør borde ha förstått att konsekvenserna av den kommande publiceringen skulle bli så omfattande att redaktionen borde ha visat långt mycket mer återhållsamhet vid en eventuell publicering".

PFU konstaterar vidare att Se og Hør "inte har uppträtt hänsynsfullt mot personer som kanske inte känner till vilket genomslag en sådan publicering kan få".

Läs mer på norska Journalisten
Pressens Faglige Utvalgs utlåtande

Fler avsnitt
Fler videos