SD gör en pudel -
välkomnar journalister

4 november, 2015

Först nekade SD profilerade journalister som Lena Mellin (bilden) en ackreditering till SDs landsdagar. Efter skarp kritik har de nu ändrat sig.

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna portar journalister. Expressen portades från deras valvaka 2014 och den här gången var det 20 av de totalt 70 journalisterna som ansökt om ackreditering till landsdagarna i november som inte beviljades, skriver TT.

Efter kritik backar nu partiet och ber om ursäkt. En av de som portades var Aftonbladets Lena Mellin.

”De tål inte kritik”, säger Lena Mellin till TT.

Christian Krappedal, pressassistent hos Sverigedemokraterna, sade i går att de inte känner sig "trygga" med Mellin. Men enligt honom var ingen heller portad. Allt berodde på platsbrist.

”Det går inte att säga utifrån det som skett nu att all pressfrihet är i fara. Men den här typen av reglering som SD gör nu är problematisk i en demokrati. Det här är ett agerande där SD skiljer ut sig genom att man börjar sortera personer de har förtroende för”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Krekar ons, 2015-11-04 21:17
Ja, det är helt acceptabelt att porta Sd från t.ex samtal om överenskommelser och nobelfester, men när Sd portar någon, så "gör man en pudel"...
Inlagt av Rolf Krohna tors, 2015-11-05 05:38
Det är verkligen inte första gången journalister har portats. Både LO, företag och poliska organisationer har gjort det tidigare. Jag känner mig ganska road i efterhand över vad som hänt. Jag tror SD skickligt har gjort ytterligare en ”Östermalmare” på journalistiken, som villigt svalde betet, inklusive mig själv. Den invandrings kritiska reklamen på Östermalms tunnelbanestation var naturligtvis provokativ i överkant, och SD var säkert väl medvetna om att den skulle snabbt mobilisera SD fientliga grupper till aktion. Då fick man exponering och ett PR värde 10 gånger pengarna. Nu har man upprepat strategin genom att medvetet provokativt först porta en rad SD fientliga journalister med hög profil, sedan backa, och man har igen fått stor uppmärksamhet och PR värde, denna gång gratis, samtidigt som enskilda journalister sätts i en psykologisk sitts att det blir lite svårare att kritisera. En journalist skrev till mig att SD är inget vanligt parti, jag tror det är sant. Den nuvarande politiska kulturen, med partier hårt låsta i ideologiska banor, sattes is stort av (S) under alla de år de var dominanta. Nu ser vi en helt ny politisk kultur växa fram, baserad på att lyssna och följa folkviljan. Det är nog nytt för Sverige.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies