Gå direkt till textinnehållet

SD anmäler Resumé och Dagens Media till JK

Sverigedemokraterna har anmält mediesajterna Resumé och Dagens Media till JK för hets mot folkgrupp. - Men vi har inget emot att de visade den. Tvärtom, säger SDs pressekreterare Erik Almquist till Journalisten.

Mediesajterna Resumé och Dagens Media publicerade Sverigedemokraternas reklamfilm i fredags, efter att denna mött stor konsternering i medievärlden för sin grovhet. I filmen syns en svensk pensionär med rullator tävla med en grupp kvinnor med heltäckande slöjor med barnvagnar i en tävling om Sveriges resurser. TV4 tillkännagav att man inte skulle acceptera den som reklam.

Partiet ansåg att TV4 beslut var ett brott mot de pressetiska reglernas krav på opartiskhet och allsidighet och ett av flera övergrepp mot SD. "TV4:s agerande har passerat anständighetens alla gränser" skrev partiet i ett pressutskick.

Sedan dess har Sverigedemokraterna också anmält Resumé och Dagens Media för hets mot folkgrupp. Men enligt partiets pressekreterare Erik Almquist har man inget emot att sajterna visade filmen.

Annons Annons

SverigedemokraternasDet handlar om att få en prövning så att filmen frias från anklagelserna om hets mot folkgrupp:

– Vi vill bara ha Justitiekanslerns beslut på att det är lagligt. Vi är själva övertygade om att filmen är laglig, men vill ha en bekräftelse på det, säger han till Journalisten.

– Men som sagt, vi har inget emot att den visas på någon av sajterna. Ju mer den visas desto bättre.

 

Fler avsnitt
Fler videos