Gå direkt till textinnehållet

Schibstedjournalister jobbar redan hemma – igen

Från och med torsdag bör alla som kan åter jobba hemifrån, enligt de nya coronarestriktionerna. På Schibsteds tidningar tog man samma beslut redan förra veckan.

Enligt dagens nya rekommendationer ska alla som kan åter jobba hemifrån från och med den 23 december. Schibsted bestämde redan förra veckan att på både Aftonbladet och Svenska Dagbladet rekommendera alla som kan att jobba hemifrån från och med igår.

– Vi kände att vi behövde det för att skydda nyhetsdesken på respektive tidning, säger Petter Ovander, kommunikationsspecialist på Schibstedt.

Deskarna jobbar på som förut, i övrigt har anställda i hög grad hörsammat rekommendationen säger Ovander.

Annons Annons

– Vi har knappt en handfull medarbetare på Svenskan inne utöver desken.

På Stampen Media innebär de nya restriktionerna ingen stor skillnad mot hur man arbetat det senaste ett och ett halvt året, enligt HR-direktör Bengt Olsson.

– Vi har efter den här pandemiperioden stor rutin när det gäller att jobba på det här sättet. Alltså med många som jobbar hemifrån, men med ett visst antal personer som är på plats på våra redaktioner. Vi känner ingen oro för bemanningen. För oss är det givet och självklart att följa regeringens och Folkhälsomyndighetens direktiv. Vi gör så nu. Och vi kommer att fortsätta göra så, skriver han till Journalisten.

I ett mejl som gick ut till medarbetarna idag skriver Stampen:

”Jobba hemifrån från och med 23 december om så är möjligt
[…] Fortsatt gäller att det är upp till varje verksamhetsansvarig chef att fatta beslut om arbete på plats eller distansarbete utifrån gruppens förutsättningar (uppdrag, produktion, verksamhet, marknadsförutsättningar). Vi stannar alltid hemma vid symptom på sjukdom och håller oss till de inarbetade smittskyddsrutinerna. Stampen Media följer självklart även de övriga nya restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten i den mån de har påverkan på vårt arbete.”

SVT informerade på sitt intranät om sin policy gällande hemarbete:

”Folkhälsomyndigheten skärper restriktionerna från 23 december med anledning av ökad smittspridning i samhället. För SVT innebär det att alla medarbetare ska arbeta hemifrån om arbetet så tillåter. Om närmaste chef gör bedömningen att arbetet inte kan utföras på ett för verksamheten rimligt sätt är huvudregeln att jobbet ska utföras från SVT:s lokaler. För dig som måste arbeta i SVT:s lokaler av verksamhetsskäl gäller att hålla avstånd, undvika trängsel, ha god handhygien och stanna hemma vid symtom. Interna möten i SVT:s lokaler begränsas till max 20 personer med 1 meters avstånd. För verksamhetskritiska möten kan undantag från denna regel göras av FL-medlem. Arbetsmöte ska så långt det är möjligt genomföras via Teams.”

Sveriges Radio har också förlängt alla gällande restriktioner fram till sista januari.

– Vad gäller hemarbetet så ska varje chef göra en bedömning utifrån sin verksamhet i vilken omfattning det är möjligt i linje med den nya instruktionen. Vanan att arbeta hemma finns och när det gäller till exempel de tekniska förutsättningarna att arbeta hemma har vi under pandemin förstärkt dessa verktyg, berättar presschefen Claes Bertilson.

Under hösten har SR haft fler personer som arbetat på arbetsplatserna distansarbetet har varit större än innan pandemin.

Hur löser ni bemanningen under den tid restriktionerna gäller?
– På samma sätt som vi gjort hela tiden. De funktioner som måste bemannas förblir bemannade. Vi har en speciell verksamhet med sändningar 24 timmar om dygnet året om och beredskapsuppdrag. Så hos oss kommer det bli olika bemanning på plats i olika delar av företaget, och det kommer att skilja sig åt utifrån arbetsuppgifterna.

Hanna Lundquist
Annika Heldt

Fler avsnitt
Fler videos