Schibsted mejlar med Google
Hur säkra är Googles mejlservrar? Tillräckligt, anser Schibsted, som nu flyttar över fler än tusen mejlkonton på Svenska Dagbladet och Aftonbladet till Google.
– Det känns i magen att man hade velat ha sin mejlserver i ett kassaskåp på redaktionen. Men å andra sidan har vi stort förtroende för vår it-avdelning, säger Anna Andersson, ordförande för journalistklubben på Aftonbladet till Journalisten.
När Schibsted väljer att satsa på företagsversionen av Google Apps, så innebär det att både Svenska Dagbladet och Aftonbladet successivt går över till att ha mejl, kalendrar, dokumenthantering och projektsajter inom Googles system. All data kommer att lagras på servrar utanför koncernen, skriver Computer Sweden.
– De reportrar som hanterar känsligt material skickar redan nu krypterat, och det kommer de fortsätta att göra. De vet ju att inget mejlsystem är säkert, säger Anna Andersson.
I takt med att mejlkontona flyttas över till Aftonbladet kommer tidningen att informera sina medarbetare om mejlsäkerhet, och se till att lösenordssäkerheten skärps. Anna Andersson ser en stor fördel med det nya systemet.
– Flera använder redan Googles mejl och dokumenthantering för arbetsprojekt, på personligt upplagda konton . Då är det bättre att det blir Aftonbladet-konton, så att de inte kan komma åt materialet när de slutar jobba här.
På Svenska Dagbladet har man kommit lite längre. Thomas Berglund, ordförande i SvDs journalistklubb, har nyss fått sitt eget mejlkonto överflyttat.
– Vi har inte pratat så mycket på förhand om datasäkerheten, utan det här har bara varit något som presenterats för oss. Sen har vi ställt frågan, och fått svaret att det är fullständigt säkert.
Andreas Ekström är kulturreporter på Sydsvenskan, och författare till den aktuella boken Google-koden, där han granskar megaföretagets verksamheter. Han har stort förtroende för datasäkerheten hos Google.
– Jag tror generellt att säkerheten är lika god eller bättre hos Google än hos ett genomsnittligt svenskt företag, eftersom Google vet vilken PR-katastrof ett misslyckande skulle innebära.
Trots detta är Andreas Ekström skeptisk till Schibsteds beslut att flytta mejlen till Googles servrar.
– Det är uppseendeväckande att man väljer att outsourca en teknik som är så tätt knuten till meddelarskyddet. Om jag hade varit utgivare hade jag känt mig mer bekväm med att ha tekniken i huset.
Men du säger ju att Google är minst lika tryggt som företagens egna system?
– Ja, men om jag var utgivare och företagschef, och hade straffansvar för källskyddet, så skulle jag föredra att ha det ansvaret själv. Alla Google-tjänster bygger på förtroende, och förtroende är bra, men kontroll är bättre. Det betyder alltså inte att jag tror det är osäkert. De två tankespåren måste få vara parallella, säger Andreas Ekström.
IT-chef på både Aftonbladet och Svenska Dagbladet är Oscar Edholm. Han är mycket nöjd med avtalet som slutits med Google. Inte minst innebär det en stor ekonomisk besparing.
– Vi sparar en betydande mängd pengar. Jag får inte säga exakt hur mycket, men Google har fast prissättning, och paketet kostar 400 kronor per år för varje användare. Avtalen skrivs normalt på ett år, vilket dessutom ger oss en god flexibilitet.
Hur har ni resonerat kring säkerheten?
– I grund och botten är mejl inte en säker kommunikationsform. Vi ser på det som att skicka ett vykort på posten. Därför ska vi inte hantera källskyddat material i e-post. Inkommande material kan vi inte ta ansvar för, det kan exempelvis vara skickat från en osäker hotmail-adress. Men när det gäller data som lämnar oss har vi ett ansvar under källskyddslagen.
Oscar Edholm poängterar att det bara är källskyddat material som kräver att man tar andra kommunikationsvägar. I alla andra fall är det upp till användaren själv att bedöma riskerna.
– Om ledningsgruppen vill använda mejlen för att skicka ut ett protokoll med strategiska företagshemligheter, så är det en kalkylerad risk vi kan ta. Men när det gäller källskyddet har vi ett ansvar. Det är två olika saker.