Gå direkt till textinnehållet

Så undviker du problem under sommarvikariatet

Nu är det snart dags för många nyutbildade journalister att börja på sitt första sommarvikariat. För att slippa hamna i tråkiga tvister listar vi här några tips på saker som kan vara bra att tänka på.

Från och med mars fram till sommaren kommer det nästan ett samtal per dag som rör sommarvikariat till Journalisternas förhandlingsjour, berättar Åse Harding som är förhandlande ombudsman på Journalistförbundet.

– Den vanligaste frågan som vi får är vad de som ringer ska begära i lön.
Oftast rekommenderar förhandlingsjouren den som hör av sig att vända sig till den lokala journalistklubben för att få reda på löneläget på just det företag de söker jobb hos.

Men de som undrar kan också gå in på Journalistförbundets sajt, där det går att söka på mer allmän lönestatistik utifrån till exempel yrke, ort och ålder, med hjälp av en lönesnurra.

Annons Annons

– Det är ju företaget som bestämmer lönen så man får titta på det rådande lokala löneläget, säger Åse Harding.

En annan vanlig fråga är hur en person som fått ett erbjudande om ett jobb och tackat ja, men väntar på besked från ett annat företag ska göra.

Om någon tackat ja så är det ett muntligt avtal men oftast brukar det lösa sig om man berättar att man fått erbjudande om en annan tjänst som man verkligen vill ha.

– Vad jag vet har vi aldrig behövt ta en tvisteförhandling om detta, säger Åse Harding.

Efter sommaren är det också många som hör av sig med frågor angående lönen. Eftersom vikariatet sträcker sig över sommarperioden kanske man inte får lön för en hel månad, eller så får personen sista utbetalningen senare och då är det många som tror att det blivit fel.

– Reglerna för hur man räknar ut lönen under semestertider kan uppfattas som krångliga om man inte är van vid att läsa kollektivavtal, säger Åse Harding. Däför kan det vara bra att höra av sig antingen till Journalistförbundet eller till den lokala klubben om man är osäker.

För många är vikariatet den första tjänsten som journalist och det kan vara svårt att veta vad som gäller.  Journalistklubben svarar på det mesta en framtida vikarie kan tänkas ha frågor om. Och det kan också vara bra att veta att det är den lokala klubben som sköter förhandlingarna om det skulle uppstå en tvist med arbetsgivaren.

Fem saker att tänka på:

  • Finns det kollektivavtal? Med kollektivavtal finns det till exempel lägstanivåer när det gäller vad arbetsgivaren kan erbjuda för lön.
  • När du är på plats. Ta kontakt med den lokala klubben.
  • Be om hjälp om det är något som du inte förstår.
  • Ha koll på övertiden. Har din chef sagt att du ska arbeta mer än ni avtalat (så kallad beordrad övertid) ska du ha betalt för det.
  • Om något känns fel så kolla upp det direkt! Vänta inte till efter sommaren. Du riskerar då att hamna i en tråkig tvist i stället för att lösa problemet direkt.
Fler avsnitt
Fler videos