Gå direkt till textinnehållet

Så trakasserar den polska regeringen Gazeta Wyborcza

Polens största oppositionstidning Gazeta Wyborcza har de senaste sju åren fått ta emot ett 90-tal juridiska hot från styrande PiS och deras allierade.

Vänsterliberala Gazeta Wyborcza grundades 1989 och är Polens främsta oppositionstidning. Den har under lång tid varit under attack från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), som kom till makten 2015. Angreppen har bland annat handlat om hot om domstolsstämningar om inte en artikel eller till och med enskilda meningar i artiklar tas bort.

Enligt Gazeta Wyborcza har tidningen utsatts för ett 90-tal fall av SLAPP, från PiS, dess institutioner och allierade.

Tidningen berättar om det senaste, extra flagranta, exemplet: Piotr Woyciechowski, nära medarbetare till den tidigare försvarsministern Antoni Macierewicz, kräver att Gazeta Wyborcza tar bort en artikel om ett offentligt vittnesmål inför senatens utredningskommitté om den illegala användningen av Pegasus spionprogram.

En person som vittnade offentligt nämnde Piotr Woyciechowskis namn, vilket rapporteras av tidningen.

”Jag uppmanar er att frivilligt rätta till kränkningen av mina personliga rättigheter genom att omedelbart ta bort artikeln (…)” skriver Piotr Woyciechowski i ett brev till tidningens ägarbolag Agora.

Biträdande chefredaktören Roman Imielski kallar Woyciechowskis begäran ”dubbelt absurd”:

– Det är inget mindre än ett uppenbart försök att begränsa pressfriheten och yttrandefriheten. Han vill inte bara censurera och sätta munkavle på oberoende medier, utan tar också strid mot offentliga uttalanden som ägde rum under ett öppet möte i senatens utredningskommitté.

Polen var när PiS kom till makten 2015 rankat på plats 18 i Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex. Placeringen har sjunkit för varje år, nu hamnar Polen på plats 66 bland världens länder.

Fler avsnitt
Fler videos