Věra Jourová. FOTO: Claudio Centonze/EC

EU-skydd mot förtalsstämningar kan bli bindande

4 juni, 2021

EU-kommissionen utforskar möjligheter att införa ett europeiskt skydd för journalister som stäms i domstol i syfte att tysta, så kallade SLAPP. Det uppgav EU-kommissionären Věra Jourová under ett utskottsmöte på torsdagen.

EU-kommissionär Věra Jourová som arbetar med bland annat pressfrihet kommer att lägga fram ett förslag om skydd för pressfrihet under 2021, och kommissionen utreder möjligheten att inkludera ett bindande lagförslag, rapporterar Europaportalen.

EU-kommissionen utreder ett skydd mot så kallade SLAPP, ”Strategic Lawsuits Against Public Participation”, domstolsstämningar som syftar till att tysta och avskräcka journalister från granskning. Den sortens stämningar är mycket vanligt förekommande i flera länder i Europa, och är ibland gränsöverskridande, exempelvis affärsmannen Svante Kumlins stämning av Realtid i Storbritannien.

EU-parlamentet antog i april en resolution som uppmanade EU-kommissionen att föreslå ett skydd för journalister från rättstvister som endast syftar till att hindra deras arbete.

”Sådant missbruk av våra rättssystem har ingen plats i våra demokratier. Vi behöver skicka en tydlig signal att ingen kan trakassera, hota eller skada våra journalister och dem som har modet att tala ut”, sade Věra Jourová under ett utskottsmöte i EU-parlamentet på torsdagen, enligt Europaportalen.

Hon uppgav vidare att kommissionen ”i synnerhet utreder huruvida man kan inkludera ett rättsligt bindande lagförslag och inte bara rekommendationer”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies