Gå direkt till textinnehållet

EU-skydd mot förtalsstämningar kan bli bindande

EU-kommissionen utforskar möjligheter att införa ett europeiskt skydd för journalister som stäms i domstol i syfte att tysta, så kallade SLAPP. Det uppgav EU-kommissionären Věra Jourová under ett utskottsmöte på torsdagen.

EU-kommissionär Věra Jourová som arbetar med bland annat pressfrihet kommer att lägga fram ett förslag om skydd för pressfrihet under 2021, och kommissionen utreder möjligheten att inkludera ett bindande lagförslag, rapporterar Europaportalen.

EU-kommissionen utreder ett skydd mot så kallade SLAPP, ”Strategic Lawsuits Against Public Participation”, domstolsstämningar som syftar till att tysta och avskräcka journalister från granskning. Den sortens stämningar är mycket vanligt förekommande i flera länder i Europa, och är ibland gränsöverskridande, exempelvis affärsmannen Svante Kumlins stämning av Realtid i Storbritannien.

EU-parlamentet antog i april en resolution som uppmanade EU-kommissionen att föreslå ett skydd för journalister från rättstvister som endast syftar till att hindra deras arbete.

Annons Annons

”Sådant missbruk av våra rättssystem har ingen plats i våra demokratier. Vi behöver skicka en tydlig signal att ingen kan trakassera, hota eller skada våra journalister och dem som har modet att tala ut”, sade Věra Jourová under ett utskottsmöte i EU-parlamentet på torsdagen, enligt Europaportalen.

Hon uppgav vidare att kommissionen ”i synnerhet utreder huruvida man kan inkludera ett rättsligt bindande lagförslag och inte bara rekommendationer”.

Fler avsnitt
Fler videos