Så fungerar trygghetssystemet om du blir uppsagd
En ny våg av uppsägningar går genom Mediesverige. Arbetsmarknaden är för tillfället kärv för journalister. Men det finns trygghetssystem.
A-kassa:
Den som sägs upp och blir arbetslös kan, om de är med i A-kassan, få 80 procent av bruttolönen, max 18 700 kronor i månaden. På ersättningen dras sedan skatt.
Inkomstförsäkring:
Det kan vara tufft att klara sig på vad som blir kvar. Som medlem i Journalistförbundet får man ut lite mer. Medlemmar som är anslutna till A-kassan har även en inkomstförsäkring, basförsäkring, som läggs på A-kassersättningen och gör att en arbetslös kan få upp till 80 procent av den genomsnittliga lön som man hade under tolv månader innan arbetslösheten. Nivån räknas ut av A-kassan. Ersättningsperioden är upp till hundra dagar, ungefär 4,5 månader. Taket för inkomstförsäkringen är 60 000 kronor i månaden.
Tilläggsförsäkring:
Sedan november 2012 kan förbundets medlemmar teckna en tilläggsförsäkring som förlänger inkomstförsäkringen med hundra ersättningsdagar, totalt cirka nio månader. Kravet för att få teckna tilläggsförsäkring är att man inte fyllt 64 år och har rätt till basförsäkringen. Försäkringen på 65 kronor betalar man själv in. För att omfattas av tilläggsförsäkringen måste man ha jobbat minst tolv månader innan man blev arbetslös och inte fått arbetslöshetsersättning under den tiden.
Avgångsersättning:
Om medieföretaget är anslutet till Trygghetsrådet kan den som är arbetslös få ett ekonomiskt komplement till A-kassan, så kallad avgångsersättning. För att få tillägget måste personen ha en månadsinkomst på minst 21 100 kronor, vara över 40 år, ha jobbat i minst fem år på ett företag som är anslutet till Trygghetsrådet och vara inskriven på Arbetsförmedlingen.
Läs mer i Journalisten #11 2014 där det även finns ett reportage om nedskärningarna på Göteborgs-Posten.