RUG: ”Slutet för fritt internet i Ryssland”

2 augusti, 2017

Reportrar utan gränser (RUG) varnar för att två nya lagar i Ryssland kommer att slå hårt mot möjligheten till oberoende journalistik i landet.

RUG skriver att de två lagförslag som godkänts av ryska parlamentet och som börjar gälla om några månader attackerar det fria internet. En av lagarna täpper igen möjligheten att använda mjukvara för att kringgå den ryska internetcensuren. Den innebär också att Google måste ta bort alla referenser i sitt index till webbplatser som Ryssland blockerat. Den andra lagen innebär att myndigheter kan blockera användare eller enskilda meddelanden i till exempel WhatsApp.

”Lagarna är en direktattack på internet i landet. Det är en drakonisk lagstiftning som totalt bortser från ryska medborgares rätt till information och yttrandefrihet”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i en kommentar. ”Vi har sett att den här typen av lagstiftning har stora konsekvenser i länder där de införs, exempelvis i Kina.”

Ryssland återfinns på plats 148 av 180 länder i RUGs pressfrihetsindex.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies