Gå direkt till textinnehållet

Slapp-stämningar mot journalister förbjuds i England – kan bli slutet på förtalsturismen

Företagsägare och näringslivstoppar ska inte längre att kunna sätta munkavle på granskande journalister genom kostsamma okynnesstämningar i engelsk domstol.

Under decennier har London varit hjärtat i den europeiska förtalsturismen. Det är till engelska domstolar som förmögna personer, företagsägare och direktörer vänt sig för att tysta journalister och hindra granskningar genom strategiska förtalsstämningar, så kallade Slapps (strategic lawsuits against public participation).

Det var i London som affärsmannen Svante Kumlin stämde den svenska ekonomitidningen Realtids journalister för förtal 2020, i syfte att stoppa deras rapportering om hans affärsverksamhet. Parterna förlikades i januari i år.

Nu är det slut med okynnesstämningarna. Den brittiska regeringen vill införa ett förbud mot Slapp-stämningar mot journalister som rapporterar uppgifter av allmänintresse rörande misstänkt ekonomisk brottslighet. 70 procent av alla Slapp-stämningar i England rör rapportering om ekonomisk brottslighet.

Annons Annons

Den nya lagen innebär att den som vill stämma en journalist för förtal i ett tidigt skede måste bevisa för en domare att det inte handlar om en Slapp-stämning i syfte att tysta, samt göra det troligt att stämningen skulle kunna nå framgång i domstol, annars kan domaren avvisa stämningen och avsluta rättsprocessen omgående. 

”Dessa åtgärder kommer att skydda yttrandefrihetens värden som ligger till grund för vår demokrati och bidra till att bättre skydda reportrar som belyser brottslighet”, säger Storbritanniens justitieminister Alex Chalk till Guardian. 

Susan Coughtrie, chef för Foreign Policy Center, som ingår i den brittiska anti-Slapp-koalitionen beskriver lagen som ett ”viktigt steg för att hindra personer från att använda brottspengar för att stoppa granskningar av deras brott”, men men vill att lagen ska omfatta alla sorters yttranden, inte bara sådana som rör ekonomisk brottslighet.

Den brittiska regeringen har sedan den ryska invasionen i Ukraina förra året pressats av yttrandefrihetsorganisationer och medieföretag att införa en nationell anti-Slapp-lagstiftning, eftersom ryska oligarker, inklusive Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigosjin, trots sanktioner har kunnat stämma journalister för förtal i engelska domstolar.

Fler avsnitt
Fler videos