Gå direkt till textinnehållet
Christophe Deloire.
Foto: RSF

RSFs generalsekreterare död i cancer

Internationella RSFs generalsekreterare Christophe Deloire dog i lördags, 53 år gammal. ”Lämnar ett stort tomrum”, säger Erik Halkjaer i svenska RSF.

Christophe Deloire tog över ledningen för pressfrihetsorganisationen RSF år 2012. Han hade en bakgrund som journalist på bland annat veckotidningen Le Point och tv-kanalerna Arte och TF1, och som chef över journalistutbildningen CFJ. Hans gärning vid RSF hyllas av medarbetare och politiker som Frankrikes president Emmanuel Macron.

Den tidigare ordföranden på svenska RSF, Erik Halkjaer, jobbade med Christophe Deloire under fyra år.

– Det är otroligt sorgligt att han är borta. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Hans personliga engagemang för fängslade och kidnappade journalister var enormt. Han var ensam en stark bidragande faktor till att flera journalister släpptes fria under hans tid som generalsekreterare, säger Erik Halkjaer till Journalisten.

Annons Annons

Han beskriver en inbyggd spänning mellan RSFs huvudkontor i Paris och sektionerna ute i Europa, men att Christophe Deloire som generalsekreterare var en brobyggare:

– Som ordförande minns jag mitt första möte med honom på ett kafé i Paris i maj 2019. Han ritade upp sina planer för hur organisationen borde förändras på en servett och även om den svenska sektionen i mångt och mycket jobbat självständigt de senaste åren drar jag mig ofta till minnes den där servettskissen och hur Christophes vision om organisationen långsamt besannats. Med stora internationella partnerskap om demokrati och pressfrihet, kampen för mer demokratiska digitala medier och plattformar och visioner om hur journalistikens trovärdighet kan stärkas med ökad redaktionell transparens.

Deloire var enligt Erik Halkjaer också genuint intresserad av Sverige och den svenska pressfriheten.

– Han besökte Sverige ett flertal tillfällen och hade även kontakt med svenska medieföreträdare internationellt. Han såg vikten av att Sveriges regering och svenska medier engagerade sig i arbetet för stärkt pressfrihet.

Journalisten intervjuade Christophe Deloire vid flera tillfällen. 2021 tog han emot oss på RSFs huvudkontor i centrala Paris och berättade bland annat om varför RSF bytt strategi i förhållande till stater som fängslar journalister. Att bara hänga ut dem är ingen lösning, ansåg Deloire.

– Både morot och piska behövs. Vi har blivit mer lösningsorienterade. Idag diskuterar vi med Saudiarabien och talibanerna, sade Christophe Deloire.

Christophe Deloire avled i en aggressiv cancer den 8 juni, 53 år gammal, efter några veckors sjukhusvistelse.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos