Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige. FOTO: Tor Johnsson

RSF varnar journalister för övervakning under OS

29 november, 2021

Reportrar utan gränser (RSF) varnar för övervakning under vinter-OS i Kina i februari och avråder från att ladda ner appar.

Reportrar utan gränser uppmanar journalister att inte ladda ner appar, eftersom dessa kan ge kinesiska myndigheter möjlighet att övervaka journalisterna, samt att anmäla alla övergrepp mot pressfriheten till RSF.

– Självklart ska medier och journalister bevaka en så stor internationell händelse som vinter-OS, men de måste vara försiktiga med regimens försök att manipulera media. De måste inte bara skydda sina journalister från övervakning och eventuella påtryckningar, utan även vara extra vaksamma när det gäller källkritik och faktagranskning av information från de kinesiska arrangörerna, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

RSF uppmanar också medier att undersöka och avslöja Pekings censur, propaganda, mediauppköp, och trakasserier av journalister och andra attacker mot pressfriheten.

– OS är en drömmöjlighet för Xi Jinping att fila på sin image och försöka få människor att glömma hans katastrofala avtryck på mänskliga rättigheter, inklusive pressfrihet och allas rätt till information, säger Erik Halkjaer.

Rekommendationerna är hämtade från RSFs rapport Journalism in China: The Great Leap Backwards som publiceras i december.

Kina är världens största fängelse för journalister med minst 127 fängslade. Kina rankas på plats 177 av 180 i 2021 RSF Pressfrihetsindex, efter Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan.

 

Fakta

RSFs rekommendationer till journalister

• Undvik så långt det är möjligt att använda tekniska hjälpmedel som innebär en risk för censur eller övervakning av kinesiska myndigheter, antingen för att de har utvecklats av eller drivs av ett företag som lyder under kinesisk reglering (som WeChat, Baidu, TikTok), eller eftersom användardata lagras på servrar som är tillgängliga för kinesiska myndigheter (som iCloud China).

• Om det är absolut nödvändigt att använda dessa hjälpmedel, anslut från en dator eller smartphone som inte är uppkopplad mot dina vanliga nätverk. Lagra inte, inte ens tillfälligt, lösenord eller information som kan äventyra dig eller dina källor. Lita inte på påståenden från operatörer om att data som passerar genom deras servrar i Kina krypteras eller omedelbart raderas. För att skydda kinesiska källor rekommenderas kommunikation via end-to-end-krypterade meddelanden som inte kräver lagring av ett telefonnummer (t.ex. Threema).

• Vid research i Kina bör en lämplig VPN installeras före avresan, till exempel ett företagsägt VPN eller en pålitlig betalversion. VPN-tunnlar kan ge åtkomst till blockerade tjänster och i viss utsträckning skydda integriteten vid research online. VPN skyddar dock inte innehållet i kommunikation på kinesiska plattformar och tjänster. Rådfråga gärna en expert på digital säkerhet.

• När du hänvisar till Kina, var noga med att undvika att använda uttryck som är utformade för att dölja vissa verkligheter. Till exempel, hänvisa till förtrycket i Xinjiang snarare än ”kampen mot terrorismen”, eller till massakern på Himmelska fridens torg snarare än ”händelserna” på Himmelska fridens torg.

• Samarbeta inte med medier som förmedlar propaganda från det kinesiska kommunistpartiet och, om du bjuds in till Kina som journalist, fundera på vad som kan komma att begäras av dig i gengäld.

• När journalister och medier deltar i evenemang som presskonferenser organiserade av Kina, bör de vara medvetna om att kinesiska representanter och tjänstemän kommer att använda dessa evenemang som en plattform för propaganda. Genom att läsa på hur regimen använder propaganda som ett sätt att sprida narrativ om Kina kan journalister bli mer medvetenhet om propagandastrategier och förbereda sig för kritiska diskussioner.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies