Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränser och Wikileaks har samma mål

Reportrar utan gränser har ingen konflikt med Wikileaks. Tvärtom har Reportrar utan gränser i flera år uttryckt sitt stöd för Wikileaks arbete. Det säger Jesper Bengtsson, Reporter utan gränsers ordförande i Sverige.

I samband med att Wikileaks publicerade 91 000 dokument från kriget i Afghanistan riktade Reportrar utan gränser kritik mot nätsajten.

Efter att ha granskat dokumenten och lyssnat på synpunkter från bland andra människorättsorganisationer i Afghanistan drog Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris slutsatsen att det finns stora etiska problem förknippade med att publicera uppgifter om enskilda afghaner som arbetat för de internationella styrkorna i Afghanistan.

"Dessa synpunkter på publiceringen ändrar inte – varken i princip eller i praktiken – det faktum att Reportrar utan gränser och Wikileaks arbetar för samma sak: medborgarnas rätt till fri, oberoende information", skriver Jesper Bengtsson i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Han förklarar att Reportrar utan gränser i åratal arbetat för ökat källskydd på internet.

"Det var också därför Reportrar utan gränser tydligt förkastade de hot som efter publiceringen riktats mot Wikileaks, Julian Assange och flera av hans medarbetare – bland annat hot om att dra in Wikileaks tillgångar i banker i USA. Det finns ingen ursäkt för den sortens åtgärder mot en oberoende aktör på internet", skriver Jesper Bengtsson.

Fler avsnitt
Fler videos