FOTO: Tor Johnsson

Reporter på NT röjde källa – stängs av från arbetet

4 december, 2018

En mångårig reporter på Norrköpings Tidningar har stängts av från arbetet och polisanmälts av ledningen för röjande av källa. Journalistklubben har inte motsatt sig avstängningen. ”Det är skäl för avsked”, säger Calle Slättengren, klubbordförande. Reportern har nu sagt upp sig. UPPDATERAD.

För ett år sedan mottog reportern ett mejl med känsligt innehåll från en uppgiftslämnare. Reportern skickade vidare mejlet till en person utanför företaget och innehållet hamnade så småningom i sociala medier.

Förra veckan kom händelsen till tidningsledningens kännedom. Reportern, som arbetat på NT i nästan 20 år, stängdes av från arbetet och polisanmäldes för grundlagsbrott.

”Detta är givetvis oerhört allvarligt eftersom det påverkar vår trovärdighet och dessutom är ett brott. Människor ska kunna lita på att om man hör av sig med tips till oss, så ska inte den informationen skickas vidare, ens identitet ska inte kunna röjas”, säger Östgöta Medias vd och ansvariga utgivare Anna Lindberg till NT.

Journalistklubbens ordförande på NT, Calle Slättengren, uppger för Journalisten att man inte haft invändningar mot arbetsgivarens beslut.

– Att bryta källskyddet är skäl för avsked. Vi har representerat medlemmen under den här processen, och har haft kontakt med Journalistförbundet på central nivå, och vi har inte motsatt oss avstängningen, säger Calle Slättengren.

Har reportern gett någon förklaring till varför hen skickade mejlet?
– Det finns förstås ingen godtagbar förklaring; källskyddet är det viktigaste vi har.

Hur mår reportern?
– Jag ska inte uttala mig om det, men det jag kan säga är att jag tror att ingen skulle må bra av något sådant här.

Vad säger du om reporterns agerande?
– Det är första gången jag varit med om något sådant här. Det betyder förstås inte att det aldrig förekommer, men jag har inte ens hört talas om något liknande, säger Calle Slättengren.

Vd Anna Lindberg berättar för Journalisten att reportern nu har sagt upp sig.

– Det är väldigt allvarligt, inte bara för att det handlar om brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, utan också för att det handlar om människors förtroende för tidningen, säger Anna Lindberg.

Kommer ni att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av händelsen?
– Vi har pratat mycket om det internt de senaste dagarna, men vi ska också se över våra rutiner. Nu var det här en extrem händelse, men det finns åtgärder vi kan vidta och som jag gärna ser att vi vidtar för att stärka källskyddet, till exempel införa krypterade tipstjänster. Vi för diskussioner om hur man hanterar andra situationer där källskyddet kan vara i fara, till exempel om man tappar sin telefon eller sitt anteckningsblock. Det här blir en påminnelse för alla om vikten av källskyddet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies