Gå direkt till textinnehållet

Reporter kritisk till mediebevakningen av Afghanistan

Medierna har ett ansvar för att rapportera vad de svenska soldaterna gör i Afghanistan, skriver reportern Johanne Hildebrandt på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Johanne Hildebrandt är "inbäddad" reporter hos det svenska förbandet i Afghanistan sedan februari och håller på att skriva en bok om deras insatser.

På söndagens Brännpunkt i SvD tar hon upp sin kritik mot det svenska mediala ointresset för vad de svenska soldaterna gör i Afghanistan och vilka konsekvenser det får för både soldater och civilbefolkning.

"I förlängningen leder detta till att svenska folket inte förstår vad som händer med soldaterna eller vad insatsen i Afghanistan egentligen innebär", skriver hon. 

Annons Annons

Hon menar att det gör att debatten i Sverige om insatserna i Afghanistan ofta hamnar på en låg nivå och att diskussionen därför blir politiserad.

Man kan inte begära att Försvarsmakten ska skriva "långa episka berättelser om vad som sker på marken i Afghanistan", skriver hon och berättar att bristen på rapportering har gjort att soldasterna själva börjat blogga om händelserna i förbandet.

Fler avsnitt
Fler videos