Gå direkt till textinnehållet

Rekonstruktion förlängs på grund av långsam Mediestödsnämnd

Mediehuset Grönts rekonstruktion drar ut på tiden på grund av att Mediestödsnämnden inte haft tid att fatta beslut, uppger rekonstruktören Anders Martens.

Mediehuset Grönt som bland annat ger ut tidningen Syre tvingades i juni ansöka om rekonstruktion efter att Mediestödsnämnden stoppade stödet till två tidningar. Under rekonstruktionen får bolaget inte betala gamla skulder och måste betala nya inköp i förskott.

Trots att bolaget vidtagit åtgärder för att få verksamheten lönsam, bland annat slagit ihop tidningarna Syre och Fria Tidningen under namnet Syre och ändrat utgivningstakten till fem dagar i veckan, fortsätter rekonstruktionen. Orsaken är förseningar hos Mediestödsnämnden.

Enligt rekonstruktören Anders Martens på Ackordscentralen är Mediestödsnämnden försenad med att behandla ansökan om driftstöd för 2019 avseende Syre Göteborg, och har inte heller höjt driftstödet för samma tidning när utgivningen ändrades från en till två dagar i mars 2018.

Annons Annons

Dessutom väntar bolaget på retroaktivt stöd för Landets Fria Syre om 2,9 miljoner kronor och ett större retroaktivt presstöd från den 1 juni 2019. Men Mediestödsnämnden har inte hunnit fatta beslut i de frågorna.

– Innan vi vet vad Mediestödsnämnden kommer att besluta kan vi inte ha en ackordsförhandling eftersom vi inte vet hur mycket bolaget kommer att få i stöd. Jag räknar med att rekonstruktionen kommer att fortsätta in i december, säger Anders Martens.

– Det har kommit löften från Mediestödsnämnden tidigare att man ska fatta beslut i dessa viktiga frågor för bolaget, men sedan uppger man att man inte har hunnit med. Man verkar inte ha anpassat verksamheten efter behoven, men så ser det ju ut i många statliga verksamheter.

Mediestödsnämndens kommande möten är den 18 september och den 23 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos