Gå direkt till textinnehållet

Regeringsrätten häver uteslutning ur a-kassan

Regeringsrätten har upphävt Arbetslöshetskassans uteslutning av en medlem som under en depression missat att betala sin a-kasseavgift. Rätten häver beslutet av sociala och humanitära skäl.

En medlem i Unionens a-kassa fick 2006 diagnosen fibromyalgi, en av flera faktorer som ledde till depression. Avgörande för depressionen var hennes graviditet, som gjorde att hon inte kunde medicinera, och oron för den kommande förlossningen.

Vardagen blev kaotisk och kropp och själ svek henne och en räkning blev liggande.

Detta var i samband med att a-kassan började debitera sina medlemmar separat i stället för som tidigare tillsammans med fackavgiften, det vill säga att det tillkom en räkning som hon inte hade rutin på att betala tidigare.

Annons Annons

Hon betalade räkningen när tillvaron hade stabiliserats och hon blev medveten om att räkningen existerade. Men Unionens a-kassa uteslöt henne på grund av att hon inte hade betalat räkningen i tid.

Medlemmen ansåg att hon efter 22 års sammanhängande medlemskap i fack och a-kassa straffades orimligt hårt för ett misstag. Hon hänvisade till sina sociala och medicinska omständigheter som borde vara skäl för att hon skulle få stå kvar som medlem.

Såväl länsrätt som kammarrätt fastställde uteslutningen.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ställde sig i ett utlåtande bakom underinstansernas beslut: det finns inga särskilda skäl för att kvinnan ska få fortsätta att vara medlem i a-kassan när hon inte betalat avgiften inom föreskriven tid.

Regeringsrätten gör emellertid en helt annan bedömning och kommer fram till att medlemmens sociala och medicinska omständigheter är sådana särskilda skäl som gör att hon kan få fortsätta att vara medlem. Regeringsrätten poängterar att hon bara missat att betala avgiften en endaste månad.

Fler avsnitt
Fler videos