Gå direkt till textinnehållet

Regeringsattacker mot medier i Sri Lanka

Regeringens förtryck riktat mot journalister hårdnar i Sri Lanka. Regeringsunderstödda övergrepp mot journalister har blivit vanligare det senaste året. Det visar en rapport från Amnesty International.

Rapporten ”Assualt on Dissent” avslöjar att regeringen som leds av president Mahinda Rajapaksa likställer kritik med ”förräderi” för att strama åt sitt grepp om makten.

En stor del av Sri lankas medier står under regeringskontroll. De få oberoende mediekanalerna där det kan framföras kritik mot regeringen utsätts för hot och attacker.

Minst 15 journalister har dödats sedan 2006 och många fler har tvingats fly landet. Webbsidor med regeringskritiska artiklar blir utsatta för cyberattacker, och redaktionernas kontor har utsatts för razzior eller bränts ned av okända mordbrännare.

”Regeringens uppenbara försök att begränsa och tysta ner oberoende media är ett slag i ansiktet på pressfriheten som ska vara skyddad under både inhemsk och internationell lag”, säger Polly Truscott, biträdande chef för Amnesty Internationals Asien- och Stillahavsavdelning.

Fler avsnitt
Fler videos