Gå direkt till textinnehållet

Rasistiska kommentarer om UR-film

Utbildningsradions och RFSUs sexualupplysningsfilm Sex på kartan har fått en stor mängd rasistiska nätkommentarer och avsikten är att skrämma medier till tystnad, skriver Erik Fichtelius, Cecilia Bäcklander och Anna Birgersson-Dahlberg på DN Debatt idag.

Utbildningsradions och RFSUs film Sex på kartan tar bland annat upp HBTQ-frågor och mångfald. När en bild från filmen nyligen publicerades i DN, föreställande en sexscen med en mörkhyad ung man och en ljushyad ung kvinna, exploderade nätrasismen. Det skriver URs vd Erik Fichtelius, programchefen Cecilia Bäcklander och redaktionschefen Anna Birgersson-Dahlberg på DN Debatt.

”Vi har analyserat vad som hände på nätet när vår film presenterades. Där finns mängder av rasistiska inlägg, vidriga, hotfulla, skrämmande. De speglar tydligt en rädsla för något, oklart vad, och dessutom en förvissning att det är ”dom”, inte ”vi” som är problemen och hotet.” skriver de.

Bakom nätkommentarerna döljer sig en strategi, menar UR-cheferna, nämligen att skrämma medierna och få dem att ändra programinnehållet.

Annons Annons

”Det är lätt att oroa sig för vad islamistiska terrorister och fundamentalister av olika slag kan rikta för attentat mot den svenska demokratin. Men vi får därför inte blunda för den hembryggda extremism som kallar sig svensknationell och som växer sig allt starkare. Det är hotfullt, det är på riktigt, och det händer nu. Personer som uppträder anonymt, men som kallar sig nationella, sprider sin hatbrygd omkring sig."

"Och de har en genomtänkt strategi – att skrämmas.
Sverige har en ny grundlag från årsskiftet med stärkta skrivningar mot diskriminering och förtryck av människor på grund av etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Dessa skärpningarna behövs. Varken politiker eller journalister ska låta skrämma sig till tystnad.”

Fler avsnitt
Fler videos