Gå direkt till textinnehållet

Radiotjänsts VD anklagade reporter för förtal

När Hem & Hyras reporter Anna Rytterbrant ville ställa frågor till Radiotjänsts VD om två TV-kontrollanters agerande, svarade han med att anklaga henne för att ha personliga aversioner mot kontrollanterna, och för förtal. ”Jag blev ganska chockad”, säger Anna Rytterbrant.

I april avslöjade Hem & Hyra att två TV-kontrollanter, två bröder, beskylls för fusk med TV-avgiftskontrollerna i flera utsatta områden. Bröderna ligger tillsammans bakom 99 procent av besöken då ingen öppnar men TV hörs genom ytterdörren. TV-kontrollanterna arbetar på ackord.

Bröderna finns i belastningsregistret, bland annat har de dömts för bedrägeri när de har arbetat med dörrförsäljning av larm, och en av dem har själv fem obetalda TV-avgifter – till sin arbetsgivare Radiotjänst. Bröderna är inte namngivna i artikeln.

När Hem & Hyras reporter Anna Rytterbrant kontaktade Radiotjänsts VD Carl-Gustav Johansson för en intervju, fick hon ett mejlsvar som fick henne att häpna. I mejlet, som Journalisten tagit del av skriver Carl-Gustav Johansson bland annat:

Annons Annons

”Man kan få intrycket av att du möjligen har personliga aversioner emot dessa medarbetare eller att du gör det för någon annans räkning.”

Han skriver också:

”Vi känner att du närmat dig gränsen för vad som är pressetiskt acceptabelt och kanske rent av det straffrättsliga begreppet förtal. Vi är dock inte skickade att avgöra detta.”

– Jag blev ganska chockad. Jag hade inte förväntat mig ett sådant svar ens på lägre nivåer i en organisation. Det kändes oprofessionellt. Radiotjänst är den grund som public service i dag vilar på. Hos en sådan VD borde respekten för journalistik vara högre, säger Anna Rytterbrant.

Hon visade mejlet för sin chef och frågade hur hon skulle gå vidare.

– Det kan vara svårt att göra en intervju när man får ett sådant bemötande. Men det enda man kan göra är att vara så professionell som möjligt, så jag ringde upp honom och gjorde en intervju, som blev ganska konstig. Han förstod inte mina frågor och litade inte på de 60 boende som jag intervjuat. Jag hade följt i brödernas fotspår, bland annat i Vivalla i Örebro och pratade med hyresgäster som hade fått krav på att betala TV-avgift trots att de inte hade TV, säger Anna Rytterbrant.

Intervjun resulterade i en ny artikel i Hem & Hyra.

Carl-Gustav Johansson uppger i ett mejl till Journalisten att han inte alls påstår att reportern har personliga aversioner mot TV-kontrollanterna. ”Jag skriver att man (dvs läsare av artikeln) kan få intrycket av att reportern möjligen kan ha det…”, skriver Carl-Gustav Johansson.

Han uppger vidare att han upplever att artikeln i Hem & Hyra ”hänger ut” enskilda människor på ett sätt som är ”uppseendeväckande”.

”Vad har t ex deras personliga skatteskulder och tidigare domar med Radiotjänsts verksamhet att göra? Det brott som begåtts för många år sedan, innan anställningen hos oss, har de blivit straffade för och avtjänat detsamma. Vi har också förstått att de utpekade bröderna har blivit identifierade på den ort de bor och har fått ett rent helvete på olika sätt. Men, som jag skriver är vi inte skickade att avgöra vad som är pressetiskt acceptabelt eller vad som skulle anses vara förtal, det måste andra instanser avgöra”, skriver Carl-Gustav Johansson, och tillägger att Radiotjänst inte har något emot att bli granskade.

”Men granskningen skall baseras på korrekta underlag och fakta och inte genom att utelämna vissa detaljer eller vinkla andra så att det passar ens syften. Att dessutom göra en granskning genom att ’hänga ut’ enskilda arbetstagare, som i detta fall saknar reella befogenheter att själva ändra på t ex arbetsinstruktioner, är något som vi upplever som anmärkningsvärt”, skriver Carl-Gustav Johansson till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos