Gå direkt till textinnehållet

Putins nya lagar: Förbjudet att publicera fejknyheter

Nya lagar i Ryssland gör det olagligt att ”skriva respektlöst” om myndigheterna och att sprida fejknyheter på sociala medier. Det är inte bara nätbaserade medier utan även privatpersoner som kan straffas. Det här pekar mot en eskalering av attackerna mot pressfrihet och yttrandefrihet i landet, varnar experter.

I förra veckan skrev Vladimir Putin på nya lagar om nätcensur som varit på gång ett tag. Det betyder bland annat att nätbaserade medier kommer att kunna bötfällas för vad myndigheterna anser vara fake news. Varningssignalerna att lagen kan komma att missbrukas av myndigheterna har funnits länge hos människorättsaktivister. Sveriges Radios korrespondent Jesper Lindau, som tidigare rapporterat om lagförslaget, menade i februari att det kan ge ännu större möjligheter för ryska myndigheter att kontrollera och censurera det som ryssar läser online.

Konsekvenserna för dem som fälls kan bli dryga böter. Enligt The New York Times kan man bötfällas med 400 000 rubel (58 000 kronor) för onlinespridning av falsk information som leder till störning av allmän ordning. Samtidigt kan individer som visar respektlöshet mot staten, myndigheter eller den ryska flaggan få bötesbelopp på upp till 100 000 rubel. Återfallsförbrytare kan sättas i fängelse upp till 15 dagar. Enligt Reportrar utan gränser som också bevakat frågan kan myndigheterna blockera innehåll utan beslut från domare.

För några veckor sedan, medan det här fortfarande var lagförslag, pratade Journalisten med Peter A Mattsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarshögskolan. Han tycker det är oroväckande att landet stänger allt fler informationskanaler till utlandet. För det här är långt ifrån nytt; under lång tid har det funnits olika typer av övervakningssystem i landet. De första gällde snigelpost, sen gällde det telefonsamtal, medan det på senare år handlat om att myndigheterna sparar saker från internet.

– Man kan alltså gå tillbaka till gamla samtal, ungefär som polisen gör i en brottsutredning för att kunna hitta saker, säger Peter A Mattsson om övervakningen i landet.

Mediekonsumtionen ser också helt annorlunda ut i Ryssland än vad vi ser i Sverige, menar Peter A Mattsson. Inte minst har tv och tidningar mycket större genomslag i Ryssland.

– Hos ungdomar ser man att internet har ett större genomslag, de söker upp sina egna nyheter och källor, vilket man från ryskt säkerhetshåll menar kan utnyttjas av främmande makt som vill sprida falska nyheter. Eftersom internet inte har några filter och går direkt ut till folket så kan inte den ryska staten påverka det innehållet. Ungdomarna är dock sällan dumma, de förstår att det finns alternativa bilder av världen att hitta och de vill själva se hur det ser ut på andra sidan, säger han.

Reportrar utan gränsers (RUG) ordförande Erik Halkjaer berättar att så sent som för ett halvår sedan införde landet även andra lagar mot internetpubliceringar. Som går ut på att man kan tvinga sajter att stänga ned.

– Vi har följt det här med oro rätt länge och tycker det är allvarligt. Samtidigt ska man påpeka att Ryssland har sedan Putin tillträdde 2012 legat omkring plats 148 av 180 på vårt pressfrihetsindex, det är bara Turkiet och Vitryssland som är värre i Europa. Man kan lugnt påstå att de senaste dagarna pekar på att vi närmar oss Sovjeterans totala begränsningar av press- och yttrandefrihet, säger Erik Halkjaer (bilden).

RUG får rapporter om ryska journalister som övervakas och trakasseras sedan länge. Två av de senaste fallen handlar om en redaktör i Kaliningrad som heter Igor Rudnikov. Han häktades för över ett år sedan och har suttit fängslad utan rättegång sedan dess. Rudnikov sitter anklagad för att ha utpressat en polischef i området.

– Han har varit en nagel i ögat på den korrupta apparaten i Kaliningrad länge. Först förbjöd man honom att trycka tidning och nu i februari stängde man hans webbtidning. Det andra fallet är Alexander Volkov, bloggare som nyligen dömdes till sex års fängelse och 90 000 kronor i böter. Han satt häktad i elva månader och dömdes för utpressning fast det inte fanns några egentliga bevis i rättegången. Det stod klart att säkerhetstjänsten hade avlyssnat honom och han fanns uppsatt på en lista över fiender till staten, säger Erik Halkjaer.

Det är tyvärr vanligt i Ryssland att myndigheter sätter upp personer på den så kallade listan över fiender till staten berättar RUGs ordförande.

– Här kommer de nya lagarna också in, de passar som handen i handsken på en rättsapparat som sitter i knät på makthavarna. Vem bestämmer vad som är fake news eller respektlös rapportering?

Blir det värre i landet i allt snabbare takt?
– Ja, framför allt med de nya lagarna. Det är helt klart en oacceptabel eskalering av attacker på pressfriheten och yttrandefriheten.

Just nu sitter det sex journalister i fängelse i landet, enligt RUG. Samt ett okänt antal bloggare.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt