Gå direkt till textinnehållet

Protester mot LTs kulturlinje

Länstidningen i Södertälje drog i våras ner på kritik och recensioner på kultursidan vilket fick kulturredaktören att avgå i protest. Nu protesterar även läsare och en alternativ kulturtidning på nätet har startats.(Korrigerad version)

Kulturredaktören Alice Sundman reagerade mot att LTs chefredaktör Thelma Kimsjö ville slopa den mer krävande kulturbevakningen för att i stället satsa på lättsammare material som intervjuer med kulturpersonligheter och förhandsartiklar om kulturevenemang.
Sundman var kritisk mot att LT låter läsar- och publikundersökningar styra tidningens innehåll.

I augusti startades Facebook-gruppen ”Kulturupproret – vi som vill att LT ska bevaka kulturlivet i Södertälje!” Anna Bohman, företrädare för gruppen, manade LT att tänka om i en insändare i tidningen.
”…visst är det märkligt att LT:s läsvärdesundersökningar bara frågat vad folk läst i tidningen och inte frågat vad de skulle vilja läsa? Och att LT inte längre har några särskilda kulturjournalister kvar?”, skrev Anna Bohman.
Den 1 september startade nättidningen Kulturdelen.nu av läsare som också reagerat mot LTs ändrade kulturbevakning. Initiativet togs av medlemmar i frilansgruppen Ponton Media.
– Det myllrar av kultur i Södertälje, men det syns inte i LT, säger Ingrid Sjökvist, chefredaktör för Kulturdelen.se. Vi följde vårens debatt om LTs kultur och blev bekymrade.

Ambitionen är att nättidningens innehåll ska vara både brett och djupt.
– Vi vill hålla samtalet om kultur levande och fördjupa, belysa ämnen från olika håll och låta både amatörer och proffs komma till tals.
Redaktionen har i dag fyra medlemmar, men även övriga i Ponton Media hjälper till med exempelvis illustrationer.
– På sikt måste vi få sponsorer om vi ska klara det. I dag är budgeten noll, men vi ville inte vänta tills vi fått in pengar utan startade ändå.
Ingrid Sjökvist betonar att nättidningen inte polemiserar med LT och att man gärna samarbetar med LT.

Annons Annons

Thelma Kimsjö avvisar inte inviten.
– Jag tycker att det är bra att det startas en nischtidning om kultur. LTs uppdrag är bredare och vi kommer aldrig att fullt ut tillfredställa kulturarrangörerna, de professionella kulturarbetarna eller de med djupa specialintressen. Utgivarna till nättidningen får gärna ta en kontakt för att diskutera vilken typ av samarbete man tänker sig.
Thelma Kimsjö påpekar att LT varje dag har 51 000 läsare.
– En majoritet är ganska tystlåten. Vi behöver därför lägga ner mycket kraft på att utforska vår målgrupp som helhet, vilken bakgrund olika läsargrupper har, hur de konsumerar kultur och vad de har för intressen.
– Tidigare lade vi ner en hel del kraft på bevakning av Stockholmskulturen, vilket många kritiserade. Dessutom innehöll våra kultursidor ofta material från nyhetsbyrån TT/Spektra.
Bok- och filmrecensioner är kvar, framhåller Thelma Kimsjö.
– De har förstärkts med en ny form av recensioner där såväl professionella kulturutövare som kulturintresserade väljer och recenserar böcker och filmer.

Fler avsnitt
Fler videos