”Privatpersoner hotar journalisterna mest”
Under Almedalen presenterar Utgivarna en ny studie kring hoten mot journalister. Den som hotar är ofta en privatperson och bland de som har ideologiska och politiska motiv är högerextrema överrepresenterade.
Mer än var tredje journalist utsätts för hot, det visar både Brottsförebyggande rådets och Utgivarnas tidigare undersökningar.
Den 1 juli håller Utgivarna ett seminarium i ämnet i Almedalen med gäster som Dan Eliasson, rikspolischef, Gudrun Antemar, ordförande näthats- och integritetsutredningen vid Förvaltningsrätten, Hanna Stjärne, vd SVT och Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.
I samband med seminariet kommer Utgivarna presentera sin nya studie. Vi ringde chefsanalytikern Tobias Lindberg för att prata mer om ämnet.
– Vi gjorde en undersökning i fjol och den vi presenterar under Almedalen är en uppföljning på den, säger Tobias Lindberg.
Vad ser ni att hoten innebär för mediernas uppdrag?
– Det får en allvarlig effekt på det demokratiska uppdraget, det visade redan den förra undersökningen. Jag vill inte avslöja för mycket om den nya utredningen än men konsekvenser blir såklart att reportrar tvekar inför jobbutlägg och man undviker vissa områden för att man blivit hotad tidigare. Vi har också sett att hot är så pass allvarliga att man kan känna oro för arbetsplatsen och även oro i hemmet. Det finns fall där både medarbetaren och dess anhöriga har tvingats flytta tillfälligt, fortsätter Lindberg.
Vem är det som hotar?
– Det är oftast privatpersoner som är missnöjda eller arga över en viss publicering. Även en del kända kriminella, men oftast är det vanliga privatpersoner. Om man buntar ihop alla som står på en ideologisk grund så är det högerextrema som utmärker sig. Tillsammans når de nästan upp till samma andel som privatpersonerna. Majoriteten av de redaktionellt ansvariga vi pratat med menar att hotbilden förstärkts de senaste fem åren.
Vilka kan vända den här utvecklingen då?
– Till viss del handlar det såklart om polisen och Säpo som ska skydda oss men det här handlar även om synen på journalistiken. Vad är journalistikens uppdrag? Där har vi sett att det blivit en hårdare ton, framför allt på nätet. Det är egentligen allas ansvar att göra något åt.
Utgivarnas seminarium hålls den 1 juli i Almedalen.