Gå direkt till textinnehållet

Privatanställda kan få meddelarskydd

Ett lagförslag om meddelarskydd även för privatanställda lämnades i fredags till demokratiminister Britta Lejon. Utredaren Sören Öman föreslår att privatanställda utan risk för ingripanden från arbetsgivaren får tala med journalister och publicera åsikter och upplysningar om verksamheter som har anknytning till det allmänna. Anställda i kommunala bolag, friskolor, offentligt finansierade sjukhus och vårdcentraler i privat regi, ska enligt förslaget omfattas av den nya lagen.Meningen är att de ska få i princip samma meddelarskydd som det som gäller för offentligt anställda.

Ett lagförslag om meddelarskydd även för privatanställda lämnades i fredags till demokratiminister Britta Lejon.

Utredaren Sören Öman föreslår att privatanställda utan risk för ingripanden från arbetsgivaren får tala med journalister och publicera åsikter och upplysningar om verksamheter som har anknytning till det allmänna. Anställda i kommunala bolag, friskolor, offentligt finansierade sjukhus och vårdcentraler i privat regi, ska enligt förslaget omfattas av den nya lagen.

Meningen är att de ska få i princip samma meddelarskydd som det som gäller för offentligt anställda.

Annons Annons

Utredaren föreslår inte nu att de privatanställdas meddelarskydd ska grundlagsfästas, men lämnar dörren öppen för att så kan ske efter en utvärdering om några år.

Journalistförbundets ordförande, Agneta Lindblom Hulthén, är i grunden positiv till förslaget.

– Journalistförbundet har länge krävt att alla anställda fritt ska kunna meddela sig till massmedierna och ha samma yttrandefrihet som offentligt anställda. Därför är förslaget en bra början. Men vi är inte nöjda. Vi vill att detta grundlagsfästs och vi vänder oss mot alla undantag från meddelarfriheten.

Agneta Lindblom Hulthén vänder sig framför allt mot att lagen om företagshemligheter föreslås bli ett av undantagen.

– Det är en mycket komplicerad lag som försätter de anställda i hart när omöjliga överväganden om och under vilka omständigheter de har rätt att avslöja missförhållanden utan att riskera påföljder. Den får inte innebära ett hinder mot ett faktiskt utnyttjande av den nya lagen, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos