PR-sektorns inflytande över medierna ökar

22 mars, 2012

Journalister får mindre tid på sig per artikel, medan PR-branschens kommunikatörer får mer tid på sig för att ta kontakt med journalister. Det visar Cisions stora PR- och journalistbarometer för 2012.

58 procent av journalisterna i undersökningen uppger att de lägger ned mindre tid per artikel nu jämfört med för fem år sedan. Endast sju procent uppger att de kan lägga ner mer tid.

Samtidigt uppger 40 procent av kommunikatörerna i undersökningen att de i dag kan lägga mer tid på journalistrelationer jämfört med för fem år sedan.

En följd av detta är att kontakterna mellan kommunikatörerna och journalisterna har ökat. 49 procent av journalisterna anger att kontakter med PR-konsulter och informatörer har blivit vanligare i dag än för fem år sedan.

Undersökningen visar också att 73 procent av kommunikatörer är positiva till kontakten med journalister, medan bara 19 procent av journalisterna är positiva till kontakten med kommunikatörerna. 62 procent av journalisterna är neutrala till kontakten.

– En slutsats skulle kunna vara att PR-konsulter och kommunikatörer har fått större inflytande över mediernas innehåll, säger Alexander Mason, marknadsdirektör på Cision.

Undersökningen visar att användandet av sociala medier bland journalister i yrkesrollen är väldigt utbrett. Favoriten är Wikipedia, som 95 procent använder. På andra plats kommer Facebook som används av 85 procent av journalisterna i deras yrkesroll.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies