Gå direkt till textinnehållet

”Positivt om många vill påverka förbundets framtid”

Om en vecka är det deadline för att nominera kandidater man vill se som ombud på Journalistförbundets kongress i april nästa år. Förbundets kommunikationschef Jacob Lapidus har koll på läget.  

Fram till och med den 13 oktober kan Journalistförbundets medlemmar nominera kandidater till kongressombudsvalet i november. I det valet sållas de 111 kandidater ut som ska avgöra vad Journalistförbundet ska ägna sig åt under nästa kongressperiod.

Hur går nomineringsarbetet till?
– För de 11-12 distrikt som är aktiva är arbetet igång, man går ut till klubbarna, man har koll på vilka som varit ombud förut och kanske är intresserade igen. Målet är att få fler kandidater än antalet ombud som ska väljas. Det behövs ett överintag av både demokratiska och praktiskt skäl – det behövs suppleanter, säger Jacob Lapidus.
 
– I de distrikt som inte har någon verksamhet blir det kansliets ansvar att ragga. [Förbundsstyrelseledamoten] Eddie Pröckl jobbar med det, kontaktar klubbar i distrikten, ringer och mejlar.
 
Hur går det, har många kandidater nominerats?
– Vi vet inte riktigt än, vi gör en avstämning om några dagar. Men vi har svårt att se att det blir ett massivt överintresse. Det kan bli problem åt andra hållet, men vi tror och hoppas inte det.
 
Är det mest fackligt aktiva som blir kongressombud?
– Ja, generellt är det en hög andel personer som varit engagerade ett tag.
 
Är det bra eller dåligt?
– Man eftersträvar väl alltid en blandning, samtidigt som man väl vill ha personer med viss koll.
 
Varför är det viktigt att nominera, tycker Journalistförbundet?
– Dels ur en demokratisk aspekt, att man har några att välja mellan. Sedan är det på sätt och vis ett tecken på hur stort engagemanget är i medlemskadern. Om många vill påverka förbundets framtid är det positivt, säger Jacob Lapidus.
 
Här hittar du de valansvariga i distrikten.
 
Journalistkongressen 2018 äger rum den 11–12 april på Aronsborg i Bålsta utanför Stockholm.
Fler avsnitt
Fler videos