Gå direkt till textinnehållet

Polisen slog till – då publicerade tidningen sitt avslöjande

Rysk polis genomförde igår räder mot journalister på tidningen Proekt och beslagtog datorer och telefoner. Mitt under tillslaget lyckades de publicera sitt avslöjande – om polismyndighetens högste chef, inrikesminister Vladimir Kolokoltsev.

På tisdagen slog Moskvapolisen till mot nyhetstidningen Proekts chefredaktör Roman Badanin, redaktören Mikhail Rubin och reportern Mariya Zholobova. Deras bostäder genomsöktes och mobiltelefoner och datorer beslagtogs. Polisen genomförde även husrannsakan i Mikhail Rubins föräldrars bostad. De tre journalisterna greps och togs in för förhör innan de släpptes.

Mitt under pågående polisräder lyckades chefredaktör Roman Badanin publicera den granskning som han misstänker föranlett polistillslagen, på Proekts sajt och på Youtube. Kort efter publiceringen stängdes Proekts sajt tillfälligt.

Granskningen handlar om polismyndighetens högste chef, inrikesminister Vladimir Kolokoltsev, och den förmögenhet som han och hans familj lyckats bygga upp under de nio år han varit minister. Proekt hade på måndagen gått ut med att de granskat ministern och att artikeln skulle publiceras följande dag. Chefredaktören Roman Badanin uppger att inrikesministeriet kallat granskningen för ”oetisk”.

Det rapporterar bland andra The Moscow Times och AP.

Proekt uppger att den förklaring de har fått från Moskvapolisen är att räderna är kopplade till en anklagelse om förtal rörande en dokumentär som Roman Badanin och Mariya Zholobova gjort 2017 för tv-kanalen Dozhd. I dokumentären avslöjades en känd rysk affärsmans kopplingar till organiserad brottslighet. Redaktören Mikhail Rubin, vars hem också genomsöktes igår, hade dock inget med den fyra år gamla dokumentären att göra. Preskriptionstiden för det misstänkta förtalet löpte ut 2019.

Ryska myndigheter har under de senaste månaderna eskalerat repressionen mot granskande journalister och medier i landet. Flera medier har klassificerats som ”utländska agenter”, bland dem den oberoende nyhetssajten VTimes som tvingades stänga på grund av annonsintäkterna sinade efter att ha blivit stämplade av myndigheterna.

Under våren utsattes den undersökande journalisten Roman Anin för polistrakasserier efter att han avslöjat att en chef på den ryska federala säkerhetstjänsten FSB har kopplingar till organiserad brottslighet. Även den gången var den officiella förklaringen till husrannsakningar och konfiskering av datorer en pågående undersökning om förtal, där preskriptionstiden redan passerat flera år tidigare.

Polisräderna mot Proekts journalister fördöms av bland andra Amnesty International och Committee to Protect Journalists.

Fler avsnitt
Fler videos