RSF: Rysk polis trakasserar grävjournalist

15 april, 2021

Den undersökande journalisten Roman Anin, som prisats för sina avslöjanden om korruption i Ryssland, är utsatt för polistrakasserier och riskerar fängelse, uppger Reportrar utan gränser (RSF).

Roman Anin är känd för sina granskningar av Kremls allierade. Han har under april blivit förhörd av den ryska federala säkerhetstjänsten FSB, som också genomsökt hans hem och konfiskerat datorer, telefoner och USB-minnen. Han har också förhörts av den federala antikorruptionsmyndigheten.

Förhören rör Anins rapportering i Novaya Gazeta 2016, om Olga Sechina, som är gift med Igor Sechin som är vd för det statliga oljebolaget Rosneft och tidigare varit president Vladimir Putins stabschef. I rapporteringen avslöjades bland annat Olga Sechinas nöjesresor med lyxjakten ”Prinsessan Olga”, värd 100 miljoner dollar.

Olga Sechina anmälde redan 2016 Roman Anin för att han kränkt hennes rätt till privatliv. Polisen lade ner undersökningen, men den återupptogs den 25 mars. Enligt OCCRP, Organised Crime and Corruption Reporting Project, som är ett internationellt konsortium för grävande journalister, kan orsaken vara Roman Anins rapportering i mars om att en chef vid FSB har kopplingar till organiserad brottslighet.

Reportrar utan gränser fördömer trakasserierna mot Anin och menar att det handlar om en attack mot den undersökande journalistiken i Ryssland. Om Roman Anin döms riskerar han fängelse.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies