Gå direkt till textinnehållet

P1 Dokumentär betalar under existensminimum

Frilansjournalister tvingas leva på besparingar samtidigt som de utför uppdrag för P1 Dokumentär. Josephine Freje erbjöds ett arvode som i verklig arbetstid motsvarar en tredjedel av det hon fick när hon gick in som vikarie på Ekot.

I somras och höstas tog den prisade grävjournalisten Josephine Freje kontakt med redaktionerna på P3 Dokumentär och P1 Dokumentär och pitchade flera olika idéer. Båda redaktionerna visade intresse, men när hon fick veta vad de ville betala i arvode blev hon chockad.

På P3 Dokumentär lyckades hon förhandla upp arvodet till 85 000 kronor för en dokumentär om ett mc-gäng. Arbetstiden hon diskuterat som rimlig med producenterna var mellan tio och tolv veckor, vilket högt räknat hade inneburit en månadslön på mellan 17 000 och 21 000 kronor före skatt. Lägsta­lönen för en anställd journalist med examen är 25 586 kronor i månaden för 2018.

På P1 Dokumentär skulle hon få 75 000 kronor på f-skatt för tre månaders arbete, vilket var den tid som hon och producenten på P1 Dokumentär ansåg var rimlig. Det motsvarar högt räknat en lön på 15 000 kronor i månaden före skatt.

Annons Annons

– Jag har pratat med flera frilansar och ingen har lyckats göra en dokumentär på en månad. För en välgjord och granskande dokumentär behövs det åtta till tolv veckor från research till publicering, men priset jag får betala för det är att leva på hälften eller en tredjedel av den lön jag får som vikarierande deskreporter på SR. Det går bara inte ihop, säger Josephine Freje.

Hon tackade nej till båda.

– Jag tycker det är förbannat tråkigt att Sveriges Radios bästa produktioner och flaggskepp betalar så illa att man inte kan jobba för dem och samtidigt betala sina räkningar. Jag fick från chef på SR höra att jag väl ”kan ta ett annat jobb samtidigt”.

– Jag älskar SRs dokumentärer, det är därför jag tycker att vi måste prata öppet om det här. Jag tror ingen, vare sig vi frilansar eller cheferna på SR, vill att det ska vara så här låga arvoden. Om dokumentärerna ska överleva som SRs flaggskepp måste något göras.

För tre år sedan granskade Journalisten dokumentärarvodena på P1 och P3 och kunde visa att frilansarna är sämst betalda på hela SR, under lägstalönen i kollektivavtalet.

På P3 Dokumentär stoppades inköpen tillfälligt efter Journalistens avslöjande, och arvodena höjdes. Flera frilansar uppger att arvodena nu ligger på en ”hyfsad” nivå; golvet höjdes från 65 000 kronor till 70 000 kronor och en frilans kan få betalt cirka 100 000 kronor för en P3-dokumentär som tar 7-8 veckor att göra. Ersättningen är ofta, men inte alltid, högre än motsvarande lägstalönen för en anställd journalist.

– P3 Dokumentär har höjt arvodena och betalar nu för arbetstiden. Så var det verkligen inte tidigare, säger Lars Truedson, vd för produktionsbolaget Tredje statsmakten Media AB som producerat flera dokumentärer för P3.

På P1 Dokumentär uppger frilansarna olika arvodesnivåer, men det står klart att de allra flesta har fått mellan 70 000 och 90 000 kronor i arvode. Formatet på dokumentärerna på P1 är inte lika hårt mallat som på P3 och tar längre tid att göra: cirka tio till tolv veckor, enligt de frilansar Journalisten pratat med.

Uppgifterna stämmer väl med det arvode Josephine Freje berättar att hon erbjöds, 75 000 kronor för tre månaders jobb.

Efter avdrag för omkostnader i arbetet, egenavgifter och skatt har flera enskilda frilansar fått ut cirka 9 000 kronor i handen per månad medan de arbetat för P1 Dokumentär. För en person som bor i en genomsnittlig tvårumshyresrätt ligger Socialstyrelsens riksnorm för skälig levnadsnivå på drygt 10 000 kronor per månad. Det är det så kallade förbehållsbeloppet, som i dagligt tal kallas existensminimum.

– Det är skandalöst dåligt betalt, sammanfattar en frilans som berättar att hen tvingades leva på sina besparingar under tiden som hen arbetade med dokumentären.

– Jag skulle gärna göra en till radiodokumentär men sparpengarna är slut. Jag har inte råd att jobba för P1.

En annan frilans uppger att hen utan framgång har försökt att informera chefer på SR om hur egenavgifter fungerar för en f-skattare:

– Kan Sveriges Radio med någon trovärdighet granska företag som inte tar ansvar för sina underleverantörer, när de behandlar sina egna underleverantörer så här? Jag tycker inte det.

Josephine Freje tror att skälet till att SR kunnat fortsätta att betala låga arvoden är att frilansar inte vågar säga ifrån, och att de inte går ihop.

– Det gör mig både ledsen och arg att så många frilansar går med på de här skitavtalen bara för att få sitt namn på en dokumentär. Frilansarna borde bojkotta SR dokumentär tills vi får upp arvodena, säger Josephine Freje.
                                                                            JOHANNES NESSER

 

”Vi köper inte arbetstid,
vi köper en idé”

Chefen för P1 Dokumentär Marie-Jeanette Löfgren uppger att hon inte räknar veckor och dagar när hon förhandlar om arvoden. Något som får facket att gå i taket.

Marie-Jeanette Löfgren bekräftar för Journalisten att ”golvet” för en P1 Dokumentär är 70 000 kronor på f-skatt men uppger att arvodet kan vara betydligt större än så.

Hon menar samtidigt att arvodet inte är kopplat till arbetstiden.

– Jag sitter aldrig och räknar veckor och dagar. Vi diskuterar komplexiteten i programmet och om det finns svårigheter i produktionen, säger Marie-Jeanette Löfgren.

Men på något sätt måste ni ju matcha arvodet mot arbetsinsatsen, hur gör ni det?
– Vi köper inte arbetstid, vi köper en idé.

Du pratar aldrig med frilansar om arbetstiden?
– Nej. Det är ofta svårt för frilansen att överblicka hur lång tid ett arbete tar. Det landar också i ”vad är min idé värd för mig, och vad är jag beredd att jobba för?”

Några av de frilansar jag har pratat med uppger att de haft så låg ersättning att det inte går att leva på. Vad säger du om det?
– Jag skulle självklart betala mer om jag haft en större budget. Men när man kommer till en punkt där man ska förhandla om ersättningen, så hoppas jag att en person som känner att det inte går att leva på väljer att inte göra jobbet.

Har inga frilansar signalerat till dig att arvodena inte är skäliga?
– Det har inte kommit några propåer om att det här är helt åt skogen, säger Marie-Jeanette Löfgren.

Men det stämmer inte. I flera olika mejlkonversationer som Journalisten har tagit del av framgår att frilansar slagit larm, och några av dessa mejl har skickats till Marie-Jeanette Löfgren.

Ett av de mejlen skickades från Josephine Freje till Marie-Jeanette Löfgen den 21 januari i år. Hon skrev bland annat att den ersättning hon erbjudits är ”långt under lönen i resten av huset eller något annat arbete i Sverige.”

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt reagerar starkt på att P1 Dokumentär inte betalar för arbetstid.

– Vi vet att nivåerna är dåliga på radion, och vi har jobbat med detta länge. Problemet har varit skillnaden mellan hur lång tid jobben bedöms ta och hur lång tid de tar i verkligheten. Att de inte bedömer arbetstid alls är nytt. Inte resonerar man så med en anställd, att man inte diskuterar tid om man ska genomföra ett projekt? Det skulle inte gå att bedriva verksamhet över huvud taget om man aldrig diskuterade tid, det är essentiellt för allt arbete, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos