Gå direkt till textinnehållet

Omega 3-avslöjande kan få Europapris

Barn i flyktingläger i Västsahara lider av proteinbrist. Trots att de egentligen äger Afrikas mest fiskerika vatten. Men fisken där kokas till olja och säljs som Omega 3–piller i västvärlden.Uppdrag Gransknings avslöjande om detta kan nu vinna Prix Europa. Fredrik Laurin. Foto: Sofia Sabel    

– Det  är viktigt. Det är som när jultomten stämplar ett ok på leksaksdockan.

– Vi får ett kvitto på att det vi gjort var viktigt, säger Fredrik Laurin som tillsammans med Pelle Westman och Kenny Adersjö gjort programmet.

Annons Annons

Fredrik Laurin har i många år följt fiskerinäringen. 2002 avslöjade han problemen med torskfisket, vilket följdes upp 2006. Tre år senare kom avslöjandet om hur laxodlingarna tar ut mer näring ur havet än vad de ger.

– Vi ville redan då ta reda på var fiskeoljan tog vägen. Vi såg att Marocko exporterade mest i världen, men de påstod att oljan inte kom från fisk utanför Västsahara, säger Fredrik Laurin.

Men Uppdrag Granskning kunde i reportaget, som visades i mars i år, visa att det var just därifrån fisken togs.

– Konflikten i Västsahara är 35 år gammal, alla vet om den även om den är lite bortglömd. Vi gjorde ett reportage som satte fingret på hur absurd konfliken är och på vilket sätt vi spelar med i den.

Just nu omförhandlas fiskeriavtalet med Marocko, och EU-kommissionen överväger att stryka västsahariska vatten från överenskommelsen.

– Det är otroligt bra. Bara det att man diskuterar frågan betyder att fisken från Västsahara inte bara är billig för Marocko utan har fått ett politiskt pris, säger Fredirk Laurin.

Den 5 oktober har Europaparlamentet bett redaktionen komma och visa reportaget och berätta om arbetet med det.

 

Fler avsnitt
Fler videos