Gå direkt till textinnehållet

Ökad press på EU att agera mot Ungern

16 pressfrihetsorganisationer, däribland Reportrar utan gränser och Europeiska Journalistfederationen, kräver att EU-kommissionen agerar snabbt mot Ungern och Polen för att rädda den oberoende journalistiken.

De 16 organisationerna uppmanar EU-kommissionen att vidta åtgärder för att återställa balansen på mediemarknaderna i Ungern och Polen. Att den sista beroende radiokanalen i Ungern, Klubrádió, tvingades stänga i februari, ”illustrerar återigen den ungerska regeringens framgångsrika strategi för att nedmontera mediepluralismen genom avsiktlig snedvridning av marknaden”.

I det öppna brevet, som finns publicerat på Europeiska Journalistfederationens hemsida, menar organisationerna att kommissionens undfallenhet inte bara leder till att situationen i Ungern förvärras, utan också berättigar den avsiktliga snedvridningen av mediemarknaden i Polen, med ”oroväckande konsekvenser för mediefrihet och demokrati”.

Organisationerna menar också att tiden rinner ifrån kommissionen: ”Det här problemet kommer inte att försvinna; det sprids och kommer att fortsätta att spridas till andra medlemsstater”, skriver undertecknarna.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos