Ökad press på EU att agera mot Ungern

1 mars, 2021

16 pressfrihetsorganisationer, däribland Reportrar utan gränser och Europeiska Journalistfederationen, kräver att EU-kommissionen agerar snabbt mot Ungern och Polen för att rädda den oberoende journalistiken.

De 16 organisationerna uppmanar EU-kommissionen att vidta åtgärder för att återställa balansen på mediemarknaderna i Ungern och Polen. Att den sista beroende radiokanalen i Ungern, Klubrádió, tvingades stänga i februari, ”illustrerar återigen den ungerska regeringens framgångsrika strategi för att nedmontera mediepluralismen genom avsiktlig snedvridning av marknaden”.

I det öppna brevet, som finns publicerat på Europeiska Journalistfederationens hemsida, menar organisationerna att kommissionens undfallenhet inte bara leder till att situationen i Ungern förvärras, utan också berättigar den avsiktliga snedvridningen av mediemarknaden i Polen, med ”oroväckande konsekvenser för mediefrihet och demokrati”.

Organisationerna menar också att tiden rinner ifrån kommissionen: ”Det här problemet kommer inte att försvinna; det sprids och kommer att fortsätta att spridas till andra medlemsstater”, skriver undertecknarna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies