Nyhetsarbetet lyfte
med hjälp av lyssnarna

27 april, 2012

Pilotprojektet Nyhetsnätverket som sjösattes på P4 Jämtland och Kronoberg i höstas permanentas. - Det har revolutionerat vårt sätt att jobba med nyheter, säger Radio Jämtlands kanalchef Camilla Wahlman.

Projektets kärna är att bjuda in publiken som medskapare till nyheterna. Lyssnarna bjöds in på en mängd sätt, framför allt genom en publikredaktör och en databas - Nyhetsnätverket - där lyssnarna fått registrera sig för att kunna bli casepersoner, experter, källor och tipsare.

Enligt Camilla Wahlman har projektet blivit en succé i Jämtland.

- Det här har lett till att fyra av tio nyheter när vi jobbar tematiskt kring olika ämnen kommer från lyssnartips.

Nyhetsnätverket har också ändrat vilken typ av nyheter kanalen hittar. Man har i hög grad skiftat perspektiv: det är i högre grad det som är relevant och intressant för lyssnarna, inte politikerna eller tjänstemännen, som blir nyheter.

- Vi har fått en direktlänk till den vanliga människan. 60-80 procent av de som hörs i våra nyhetssändningar nu är berörda människor. Vi har fått nya röster i radion, och nyheter som är mer vardagsnära.

Radio Jämtland har 344 medlemmar i sitt nyhetsnätverk.

- Med tanke på att vi är ett län med 127 000 invånare är det helt makalöst. Vi når ut till en enormt stor mängd männsikor, säger Camilla Wahlman.

Det som började som ett pilotprojekt har permanentats, och P4 Jämtland ska hålla i en utbildningsdag för andra kanaler som vill införa samma arbetssätt.

För det är inte ett helt enkelt koncept att bara börja med, tycker Camilla Wahlman.

- Vi är så inskolade i vårt sätt att arbeta. Det svåra att få alla journalister att börja tänka på ett nytt sätt, att publiken är viktiga, smarta och att alla har intressanta berättelser att komma med. Och många har mycket kunskap, vi slipper gå via experter och myndighetspersoner.

Responsen från publiken har varit mycket positiv. Reportrarna får beröm för de mer vardagsnära och engagerade nyheterna när de är ute i fält.

- Det ger energi tillbaka.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies