Gå direkt till textinnehållet

NYT-journalisterna om filmen baserad på deras bok: ”Viktigaste är att ge röst till alla de kvinnor som Weinstein slängde bort”

”Idag behövs undersökande journalistik mer än någonsin.” Orden kommer från Jodi Kantor, New York Times-journalisten som tillsammans med kollegan Megan Twohey avslöjade filmmogulen Harvey Weinsteins mångåriga sexövergrepp och som bidrog till att Metoorörelsen svepte över världen.

Tillsammans skrev de boken Tystnadskontraktet som nu får svensk biopremiär under originaltiteln She said

– Det känns riktigt underbart att den följer efter andra filmer om avslöjande journalistik, som Alla presidentens män och Spotlight, säger Megan Twohey.

NYT-journalisterna Megan Twohey och Jodi Kantor har blivit lite av kändisar efter boken She said som nu blivit film. Foto: Celeste Sloman/Universal Pictures.

Annons Annons

Jag möter dem i ett zoomsamtal. De befinner sig i New York, det märks att de är trötta efter att gjort intervjuer under flera timmar. De har utvecklat en metod där de turas om att svara på frågorna. Liksom de flesta journalister tycker de att det känns underligt att så att säga befinna sig i motsatt situation från vad de är vana vid. Megan Twohey säger:

– Vi tillbringade en mängd timmar med att träffa de två skådespelerskor som spelade oss. De hade tonvis med frågor om både våra jobb och om våra privatliv. Det kändes mycket konstigt med dessa ombytta roller, men jag är tacksam över att de gjorde all research.

Storyn är numera välkänd. Det hade länge funnits rykten om att den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein hade använt sin makt till att sexuellt trakassera såväl kända som okända kvinnor. Det gick även rykten om våldtäkter. Kvinnor som lyckades undkomma hans närmanden och nobbade honom fick uppleva hur han genom sina kontakter gick in för att sabotera kvinnornas karriärer.

”Det är fascinerande att filmen
nu tar Weinsteins story in i hans
egen medievärld.” 

Jodi Kantor hade arbetat med att försöka avslöja Donald Trumps historia av sexövergrepp. Hon började intressera sig för Hollywood och vilka övergrepp som skedde där. Tillsammans med Megan Twohey började hon nysta i alla rykten kring Weinstein. Skådespelerskan Rose McGowan hävdade att hon blivit våldtagen av denne. Men merparten av de kvinnor journalisterna sökte upp ville inte uttala sig. Det visade sig att de i de flesta fall fått pengar för att vara tysta och i samband med det tvingats skriva på avtal om att de inte fick yttra sig om det inträffade. Kantor och Twohey gav inte upp. De fick många dörrar stängda rakt i ansiktet, det var många telefonsamtal som aldrig besvarades. Men ihärdigheten gav resultat. Till slut var det en rad kvinnor som öppet berättade om sina erfarenheter, Weinstein ställdes inför rätta och dömdes till 23 års fängelse. Nu väntar också nya rättegångar i Los Angeles. Kantor säger:

– Det viktigaste med boken och nu med filmen är att de ger röst till alla de kvinnor som Weinstein slängde bort. Man ser egentligen inte Weinstein i filmen, man ser kvinnorna. Det är deras erfarenheter det handlar om. Det är en sorts rättvisa.

– Dessutom är det fascinerande att filmen nu tar Weinsteins story in i hans egen medievärld. 

Regissören Maria Schrader med Carey Mulligan och Zoe Kazan under inspelningen av She said. Foto: Universal Studios.

Filmen skildrar också de två journalisternas privatliv med kollisioner mellan jobb och familjeliv och Twoheys depression efter att ha fött barn. Kantor:

– Det finns så få filmer med kvinnliga huvudroller som driver handlingen framåt och där man också visar deras privatliv. Det gör den här, och vi hoppas att arbetande kvinnor ska kunna ta till sig det som sägs.

”Att vi skrev boken berodde dels
på att storyn inte bara hörde till oss,
dels på att vi ville visa hur spännande undersökande journalistik kan vara.”

Boken, och nu filmen, har gjort Kantor och Twohey till kändisar. Kantor skrattar.

– Vi åker fortfarande tunnelbana, vi jobbar hårt, vi har tuffa diskussioner med våra chefer på New York Times. Vi sitter mitt emot varandra på redaktionen, vi bollar idéer, även om vi håller på med olika jobb.

– Att vi skrev boken berodde dels på att storyn inte bara hörde till oss, dels på att vi ville visa hur spännande undersökande journalistik kan vara.

Samtidigt är inte minst undersökande journalistik utsatt för påtryckningar runtom i en värld där högerkrafter talar om journalister som ”folkets fiende”. Vad händer i USA om Trump kommer tillbaka till makten? Twohey säger:

– Vad som än händer så förändras inte våra jobb på New York Times. Våra principer, den etik vi jobbar med, den används varje dag och är densamma, vilken storyn eller ämnet än må vara.

GUNNAR REHLIN
redaktionen@journalisten.se

Filmen She said har premiär fredagen den 18 november 2022.

Fler avsnitt
Fler videos