Gå direkt till textinnehållet

Deras granskning ledde till ändring av lagen: ”Det känns helt otroligt”

Hem & Hyras granskning av adresskaoset och konsekvenserna av den skärpta folkbokföringslagen har lett till att riksdagen ändrar folkbokföringslagen igen.  ”Det är stort. Tyngre genomslag går knappast att få”, säger AnnaKarin Löwendahl, reporter på Hem & Hyra Göteborg.

Hem & Hyras granskning Adresskaoset förra våren visade att den skärpta folkbokföringslagen som 2018 gjorde det straffbart att skriva sig där man inte bor, och som tillkom för att stoppa välfärdsfusk och organiserad brottslighet, slog snett och drabbade människor som inte hade brottsligt uppsåt.

Granskningen gjordes av AnnaKarin Löwendahl i Göteborg, samt Kristina Wahlgren och Anders Paulsson i Malmö.

AnnaKarin Löwendahl hade tidigare granskat svart adresshandel tillsammans med en kollega i Örebro, något de fick Guldspaden för förra året. Anders Paulsson och Kristina Wahlgren hade träffat på Mariam, en av dem som drabbats hårt av den nya lagen.

– När vi började nysta i vilka som blivit åtalade för de brotten upptäckte vi att de som oftast förekom i åtalen var människor som inte hade brottsligt uppsåt, utan enbart saknade någonstans att bo, eller snarare någonstans att skriva sig, eftersom de bodde svart, säger AnnaKarin Löwendahl.

Nu har riksdagen beslutat om att ändra lagen. Hemlösa och andra utsatta grupper ska inte längre betraktas som kriminella om de folkbokför sig fel. Den som inte har för avsikt att begå brott eller försöker fuska sig till pengar ska inte heller åtalas.

– Det känns helt otroligt att vi genom vår journalistik har ändrat lagstiftningen så att den inte längre drabbar just den gruppen vi skriver om. Det vi har gjort är väldigt viktigt för en utsatt och röstsvag grupp i samhället, säger Kristina Wahlgren.

Kristina Wahlgren berättar att hon har haft kontakt med Mariam i Malmö i snart två år, så sent som i går.

– Mariam skrev sig på fel adress och åtalades. Och hon är väldigt tacksam över att något gott kan komma ur det här och att fler slipper drabbas. Att hon över huvud taget vågade ställa upp och delade med sig av sitt liv har varit helt avgörande för granskningen.

Hem & Hyra har satsat mycket på granskande journalistik de senaste åren, berättar AnnaKarin Löwendahl.

– Vi får resurser, det avsätts tid. Vi har fått fyra Guldspadenomineringar på tre år och vunnit en. Många tänker att bostadsjournalistik är ett lite snävt ämne. Men det är tre miljoner svenskar som bor i hyresrätt. Ändå handlar bevakningen mest om bolåneräntor, villapriser och amorteringskrav. Det är ett underbevakat område. Det handlar om människors hem, barn och sådant som man pratar om vid köksbordet. Där syns systemfelens konsekvenser. Det är otroligt tacksamt att gräva i. Vi möter många människor och får många tips. Det finns massor kvar att granska.

Fler videos
Fler avsnitt