Gå direkt till textinnehållet

Nya uppgifter om Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak lever, som fånge nummer 36 i det eritreanska fängelset Eiraeiro i Eritrea. Det skriver bland annat Dagens Nyheter, som tagit del av nya vittnesuppgifter. (UPPDATERAD)

Dagens Nyheter återger vittnesuppgifter från en man som arbetat som vakt i fängelset. Mannen har flytt från Eritrea till Etiopien och har låtit sig intervjuas i satellitradio i Eritrea. Uppgifterna om förhållandet i fängelset har sedan förmedlats till DN genom Mehari Abraham, Stockholmsbaserad journalist på Tv Zete i Öppna kanalen. Abraham bedömer sina källor som tillförlitliga men är osäker på om de tidsangivelser vakten har lämnat stämmer helt.

I fängelset Eiraeiros finns plats för 60 säkerhetsklassade interner. Enligt DNs uppgifter sitter Dawit Isaak i avdelning 1 som intern nummer 36.  Han är försvagad och bär handfängsel dygnet runt. Fångarna får inte tillräckligt med mat och det kan gå veckor utan att de får färskt vatten.

Till Tidningarnas Telegrambyrå säger Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak, att han bara kan utgå från att uppgifterna stämmer, eftersom de inte bara handlar om hans bror utan också om andra fångar. 

Annons Annons

Utrikesminister Carl bildt vill inte kommentera Dagens Nyheters uppgifter men sade att allt material om Dawit Isaak som kommer in värderas. "Finns det någon sten vi kan lyfta på så gör vi det", sade han till DN.

Under tisdagen pågick en interpellationsdebatt i riksdagen. Riksdagsledamöter från Vänsterpartiet och Folkpartiet krävde att Sverige ökar pressen i EU och FN för att få Dawit Isaak fri.  

Fler avsnitt
Fler videos