Gå direkt till textinnehållet

Nya regler för bevakning av Guantanamo

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har infört nya regler för mediebevakning av domstolarna i Guantanamo på Kuba. Reportrar utan gränser ser det som ett första steg mot en positiv dialog mellan Pentagon och medierna.

De nya reglerna innebär tre större förändringar:

1. Journalister riskerar inte längre att utvisas på grund av rapportering som bygger på information som är inhämtad på plats.

2. Pentagons avdelning för mediekontakter kommer att fortsätta att kontrollera innehållet i kameror, men ska i fortsättningen inte automatiskt radera foton med innehåll som är skyddsklassat. Fotografer ges i stället möjlighet att på plats redigera materialet, men med begränsningen vid max två foton per dag.

Annons Annons

3. En journalist som nekas tillträde till ett visst material kommer i fortsättningen att kunna överklaga beslutet.

Miami Heralds reporter Carol Rosenberg, en av fyra journalister som portades från Guantanamo i maj, säger till Reportrar utan gränser:

"Jag studerar fortfarande de nya reglerna. De lämnar rum för optimism. Framför allt de delar som gör det kristallklart att det inte är ett brott att publicera redan känt material även om det är så kallad skyddad information."

De nya reglerna påverkar inte Pentagons kontroll över mediebevakningen vid rättegångarna. Militärens domare kan även i fortsättningen tvinga journalister att redogöra för sina källor och åtala dem för domstolstrots ifall de vägrar. Trots att journalister nu får möjlighet att intervjua advokater och åklagare vid militärrättegångar ska Pentagon bestämma vilka intervjuer som får göras.

Fler avsnitt
Fler videos