Gå direkt till textinnehållet

Nya grävchefen: ”DN ska ha en levande grävkultur”

Mikael Delin blir grävchef på Dagens Nyheter – ”Det känns otroligt roligt.”

På torsdagseftermiddagen offentliggjorde DN att tidningens granskande reporter Mikael Delin får den nyinrättade tjänsten som grävchef på tidningen.

Mikael Delin har nominerats till Stora journalistpriset tre gånger för sina granskningar, och vunnit Guldspaden en gång.

– Det känns otroligt roligt och det är med stor ödmjukhet jag tar mig an det här. Jag har jobbat länge med DNs grävande journalistik, och att få fortsätta göra det i en ny roll är spännande, säger Mikael Delin till Journalisten.

Annons Annons

Kommer du att fortsätta att göra egna grävjobb eller kommer du att vara chef?
– Jag tror att det är viktigt att man är arbetsledande i den här funktionen och inte reporter, både för min egen skull och andras. Tanken är att jag ska kunna vara mycket involverad i de grävjobb som görs, som bollplank, och prata metod och text med reportrar. Det har efterfrågats, och jag tror att coviden satte fokus på behovet hos reportrar att ha chefer och redaktörer som man kan bolla med. Våra nyhetschefer är superkompetenta men de har en stor reportergrupp och hanterar allt från snabba nyheter till grävjobb, så det här blir också en avlastning för dem.

Vill du dra DNs grävande journalistik i någon särskild riktning?
– DNs grävande journalistik ligger på så pass hög nivå, det senaste årets avslöjanden om till exempel adoptioner eller att patienter tillåts välja läkare med etniskt svenskt ursprung visar ju att nivån är oerhört hög. Samtidigt är man ju aldrig bättre än sitt senaste knäck, och med det nyhetsläge vi har nu med pandemi, valår och kanske ett krig som står för dörren så har DN alla förutsättningar att vara nyhetsledande i våra granskningar.

DN har inte haft en grävchef tidigare, kommer det att bli en grävgrupp nu också?
– Nej, ett av mina uppdrag är att vara införlivande. Vi ska inte ha en liten grupp som stänger in sig och gräver. Alla ska kunna gräva, och så har det varit på DN under lång tid. Även om vissa reportrar beroende på intresse, kompetens och specialkunskaper återkommande har ägnat sig åt grävande journalistik så kan grävjobben utföras av journalister som inte normalt ägnar sig åt den typen av granskningar. Det kanske största av DNs avslöjanden i modern tid, om kulturprofilen, gjordes ju av Matilda Voss Gustavsson, som i huvudsak arbetade med stora intervjuer och personporträtt i DN Kultur. Jag tycker att det är viktigt, DN ska ha en levande grävkultur.

Fler avsnitt
Fler videos